Nevjerovatna odluka 20-godišnjaka

Fudbal je u provaliji! Urugvajski wonderkid odbio Barcelonu i PSG i otišao u Katar!

Eldar Ganibegović

Hajde što velike zvijezde na zalasku karijere idu u egzotične zemlje kako bi dodatno popravile stanje na računu i obezbijedile još koje pokoljenje, ali brine praksa da te zemlje biraju i mladi igrači puni potencijala. Danas je za fudbal stigao još jedan udarac, jer je urugvajski veliki talenat otišao u Katar, uprkos ponudama iz velikih evropskih klubova.

Godinama unazad gledali smo kako velike zvijezde na zalasku karijere odlaze da igraju fudbal u Kinu, Katar ili SAD kako bi zaradile dodatni novac pred penziju, a sada je ubjedljivo najjača u tome Saudijska Arabija.

Cristiano Ronaldo je zimus započeo trend odlaska velikih zvijezda kolijevku islama, a za njim su ovog ljeta krenule zvijezde poput Neymara, Benzeme, Manea, Kantea, Fabinha, Hendersona i mnogih drugih.

Evropski fudbal je zbog arapskih miliona i milijardi izgubio mnogo, ali definitivno brine što odlazak u ovu zemlju i njoj slične biraju i mladi igrači puni potencijala.

Svojim transferom u Saudijsku Arabiju sve je zgrozio Gabri Veiga koji je tamo otišao iz Celte, uprkos tome što su za njega bili zainteresovani u prvom redu Real Madrid i Napoli.

Danas je stigao novi bolan udarac kako za evropske klubove, tako i za fudbal. Naime, 20-godišnji urugvajski wonderkid, Fabricio Diaz, pored interesa Barcelone i PSG-a izabrao je Katar.

Mladić rođen 2003. godine u Las Piedrasu potpisao je petogodišnji ugovor s katarskim timom Al-Gharafa, te pojačao konkurenciju na pozicijama stopera i defanzivnog veznog.

Diaz je dijete urugvajskog La Paza iz kojeg još 2016. godine odlazi u tamošnji Liverpool. U seniorskom fudbalu igrao je 16 puta i upisao jednu asistenciju.

Zanimljivo je da je kao kapiten U-20 reprezentacije Urugvaja igrao 27 puta, a, iako se radi o defanzivnom igraču, postigao je čak osam pogodaka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.