Ima povjerenje čelnika Blaugrane

Xavi Hernandez produžio ugovor s Barcelonom

Eldar Ganibegović

Xavi Hernandez radi odlične stvari kao trener Barcelone, a čelnici Blaugrane odlučili su ga nagrade novim ugovorom koji je danas potpisan.

Barcelona i trener Xavi Hernandez postigli su dogovor o produženju njegovog ugovora do 20. juna 2025. godine, uz opciju produženja za još godinu dana.

Potpis je pao danas u kancelarijama Camp Nou stadiona, u prisustvu predsjednika Joan Laporta, potpredsjednika Rafa Yustea, ekonomskog potpredsjednika Eduarda Romeua i direktora fudbala Anderson Luis de Souza Deco.

Xavi Hernandez je postao trener Barcelone u novembru 2021. Nakon što je napustio Al Saad u Kataru, Katalonac se vratio u klub u kojem je proveo 24 slavne godine kao igrač.

Izazov za novog trenera bio je da sastavi tim sa iskustvom i mladošću, što je cilj koji se postepeno ostvarivao. Put nije uvijek bio gladak, jer je trener morao prilagoditi sistem tima dostupnim igračima i preprekama na koje je nailazio u posljednjih 18 mjeseci.

U početku je bilo jasno 4-3-3, ali onda su došle inovacije sa 4-4-2 i Gavijem kao 'lažnim krilom'.

Otkada je postao trener Barcelone, Xavi je šansu dao 12-rici igrača iz čuvene La Masije, a to su Aleix Garrido, Angel Alarcon, Chadi Riad, Marc Casado, Inaki Pena, Mika Marmol, Estanis Pedrola, Alvaro Sanz, Ferrant Jutgla, Ilias Akhomach, Lamine Yamal i Fermín Lopez su svi igrali za prvi tim od novembra 2011. godine.

Na klupi Barcelone Xavi ima 60 pobjeda, 17 neriješenih i 19 izgubljenih mečeva. Osvojio je španski Superkup i Primeru prošle sezone. 

Potražite više informacija na temu La Liga:

Barcelona je sjajno ušla u novu sezonu. U Primeri imaju omjer od četiri pobjede i remija nakon pet kola i nalaze se na drugom mjestu, dok su u Ligi prvaka startali 5:0 pobjedom protiv debitanta Antwerpa. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.