Urs Schnyder ove sezone je bio u Banjoj Luci

U Borcu ne pamte po lijepom sudiju koji večeras sudi meč Aston Villa - Zrinjski

Eldar Ganibegović

Urs Schnyder biti će glavni sudija večerašnje utakmice Zrinjski - Aston Villa. Njega se po lijepom ne sjećaju u drugom bh. klubu. U pitanju je Borac, a sjećanja su friška.

Bosna i Hercegovina konačno ima predstavnika u grupnoj fazi jednog UEFA-inog takmičenja. To je Zrinjski i igra Konferencijsku ligu.

Prvak Bosne i Hercegovine je u prvom kolu senzacionalno slavio protiv AZ Alkmaara (4:3). Večeras je novi veliki meč - gostovanje u Birminghamu kod Aston Ville.

Jasno je da je engleski tim veliki favorit, no izabranici Krunoslava Rendulića sigurno neće na Villa park istrčati s bijelim zastavicama. Prije svega, mogu uživati u večerašnjoj utakmici.

Na centru će biti sudija iz Švicarske. Radi se o Ursu Schnyderu, kojeg po lijepom od ranije ove godine ne pamti banjalučki Borac.

Naime, ovaj sudija sudio je u Banjoj Luci revanš utakmicu drugog pretkola Konferencijske lige Borca i bečke Austrije. Gosti su slavili s 1:2 i prošli dalje, te okončali Borčev evropski put na prvoj prepreci.

Srećom, ne pamti Borac po lošem Švicarca zbog lošeg suđenja, nego čisto zbog poraza i ispadanja. Schnyder je na tom meču pokazao osam žutih kartona - tri domaćoj ekipi i pet gostujućoj.

Ove sezone je Švicarac sudio na 12 mečeva - tri u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, pet u švicarskoj Superligi, te po dvije u kupu i Challenge ligi. Pokazao je 41 žuti i jedan crveni karton, uz šest dosuđenih penala.

Ovaj 37-godišnjak je u karijeri ukupno sudio na 366 utakmica. Prosjek su mu 4,07 žutih kartona po meču, 0,2 crvena i 0,33 penala, što znači da crveni karton daje na svakoj petoj utakmici, a penal dosudi na svakoj trećoj.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Koliko kod Aston Villa bila favorit, nadamo se da će Švicarac ostati u ljepšem sjećanju Zrinjskom nego Borcu. Meč počinje u 21:00 po centralnoevropskom vremenu.

Spomenimo i pomoćnike. To će biti Marco i Benjamin Turcher, četvrti sudac je Sven Wolfensberger. U VAR sobi je Fedayi San s asistentom Lionelom Tschudijem. Svi su Švicarci.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.