Eksperiment Safeta Hadžića

Mladi fudbaler je prošlu utakmicu izveden iz igre u 40. sekundi, danas je ponovo ponižen

Edmir Škorić

Trener Kopra Safet Hadžić je izazvao lavinu komentara zbog toga što je mladog fudbalera s terena zbog pravila izveo već u prvoj minuti.

U meču protiv Rogaške on je mladog veznjaka Luku Žavbija izveo u 40. sekundi, koji je zbog pravila saveza stavljen od prve minute. Hadžić je "prevario" sistem, rano napravio izmjenu i uveo iskusnijeg fudbalera.

Mnogi su smatrali da je pretjerao i da je prosto prerano mladića izveo iz igre. Dobio je negativne kritike, govorili su da bi ovakvim postupcima mogao da ubije volju u mladom igraču, no on se pravdao kako će ga takve stvari samo ojačati.

"Vjerujte mi da se, na osnovu mog iskustva, igrači u Kopru razvijaju u dobrom smjeru. Oni koji se bave sportom dobro znaju šta to znači. O tome je besmisleno razgovarati. Ovaj potez nije dočekan ugodno, ali to nije tako loša stvar. Pogledajte Anthonyja Hopkinsa. Pamtimo ga po mnogim zlobnim ulogama u filmovima, ali on je ipak odličan glumac. I izuzetno inteligentan glumac", rekao je Hadžić.

Slovenski fudbalski savez uveo je pravilo prema kojem prvoligaši moraju započeti utakmicu s mladim, domaćim igračem, a Koper se odlučio za Žavbija, no odmah je zamijenjen.

U Kopru je za vrijeme odsustva golmana Jana Koprivca ovaj 'problem' riješio golman Klemen Hvalič, a nakon povratka Jana Koprivca 17-godišnji Luka Žavbi postao je dio neobičnog i za mnoge kontroverznog eksperimenta.

Hadžić je ponovio neobičan eksperiment, Žavbi je opet bio u prvih 11 u meču protiv Domžala, no za razliku od prethodnog duela protiv Rogaške, u igri je proveo šest minuta, nakon čega ga je zamijenio Hrvat Gabriel Groznica.

Pitanje je samo šta će biti u sljedećoj utakmici, možda Luka Žavbi ostane na terenu i dvocifren broj minuta? Safet Hadžić sasvim sigurno ima plan.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Utakmica Koper - Domžale odigrana je danas, a okončćana je pobjedom gostiju koji su do tri boda došli golom Marija Krstovskog u 74. minuti.

Jako važna pobjeda za Domžale koje se bore za opstanak, dok je Koper propustio šansu da prestigne vodeću ekipu Celja na tabeli.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.