Safet Hadžić je 17-godišnjeg fudbalera izvadio iz igre u prvoj minuti - tvrdi da će ga to ojačati

Zbog pravila

Safet Hadžić je 17-godišnjeg fudbalera izvadio iz igre u prvoj minuti - tvrdi da će ga to ojačati

Edmir Škorić

Trener Kopra Safet Hadžić napravio je presedan u svijetu fudbala, pa je mladog fudbalera zamijenio već u prvoj minuti.

Safet Hadžić je zbog pravila stavio Luku Žavbija (17) u prvu postavu proteklog vikenda, ali ga je odlučio izvesti u prvoj minuti. Naravno, takva odluka izazvala je čuđenje i dosta negativnih komentara jer ipak nije u redu poniziti tako igrača koji tek gradi svoju karijeru.

Hadžić pak smatra da njegov potez nije loš primjer i da ne bi mogao utjecati negativno na razvoj fudbalera. Štaviše, vjeruje da ga to može samo ojačati.

"Stvar je u sljedećem. Ja sam već toliko star i iskusan trener da znam da pripremim igrača na sve stvari. Ovaj igrač nam je već igrao u kupu. Razvija se u dobrom pravcu, ali ima da se navikne i na dobre i na loše stvari u karijeri, ako ikada poželi da igra fudbal. U karijeri ima radosti i razočarenja, tako da će to dobro doći u njegovom razvoju i može samo da ga ojača", rekao je trener Kopra.

Hadžić ističe da nije prekršio pravila, ali i ističe svoje reference iz prošlosti kada je trenirao mlade igrače.

Oglasi

"Pravila su jasna. NHS ih je tako napisao, tako da su bili svjesni svega što se može dogoditi. Ali ako misle da su donijeli pogrešnu odluku, sami će promijeniti pravilo. Definitivno se držimo tih pravila. Uostalom zbog toga možemo izgubiti jednu izmjenu. Ono što ja radim je slobodna trenerska odluka. Razlika je da li se boriš za nešto sa klubom ili si u sredini tabele. I dalje ću ostati principima u mom radu. Već sam stvorio dosta mladih igrača. Mogu i imao sam dosta njih u školi u Olimpiji, ali sada su zvijezde".

U medijima je njegov potez okarakterisan kao neobičan, čak i potcjenjivanje lige i samog igrača. Bivši trener Olimpije je bio malo uvrijeđen zbog toga.

"Vjerujte mi da se, na osnovu mog iskustva, igrači u Kopru razvijaju u dobrom smjeru. Oni koji se bave sportom dobro znaju šta to znači. O tome je besmisleno razgovarati. Ovaj potez nije dočekan ugodno, ali omražen odgovor. Pogledajte Anthonyja Hopkinsa. Pamtimo ga po mnogim zlobnim ulogama u filmovima, ali on je ipak odličan glumac. I izuzetno inteligentan glumac", dodao je Hadžić.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Slovenski fudbalski savez uveo je pravilo prema kojem prvoligaši moraju započeti utakmicu s mladim, domaćim igračem, a Koper se odlučio za Žavbija, no odmah je zamijenjen.

54-godišnji slovenski stručnjak odnedavno vodi Koper, a prethodno je trenirao Triglav, te nekoliko sezona Olimpiju. Kao igrač je cijelu karijeru proveo u Sloveniji igrajući za nekoliko timova, između ostalih za Olimpiju, Domžale i Muru.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi