Zanimljiva situacija

Manchester United mora postati prvak Engleske kako bi igrao Ligu prvaka?

Eldar Ganibegović

Manchester United se nalazi u neobičnoj situaciji. Postoji mogućnost da neće igrati Ligu prvaka naredne sezone, čak i ako je izbori na terenu. 

Ove sezone Manchester United igra grupnu fazu Lige prvaka. Međutim, nije izvjesno da će i naredne sezone nastupati u ovom takmičenju.

Crveni đavoli su  na 6. mjestu Premier lige nakon 12 odigranih kola u kojima su osvojili 21 bod. Nije samo pozicija na tabeli ono što bi moglo izbaciti klub s Old Trafforda iz Lige prvaka.

Jim Ratcliffe bi trebao završiti kupovinu 25% dionica Manchester Uniteda. Važno je napomenuti da britanski biznismen posjeduje i Nicu, tim koji je na drugom mjestu Ligue 1.

UEFA-in propisi o vlasništvu nad više klubova navode da je jedina mogućnost da dva tima u vlasništvu iste osobe igraju u Evropi ako su uključeni u različita takmičenja.

Ako francuski tim i bude na 2. mjestu na kraju sezone, plasirat će se u grupe Lige prvaka. To znači da Manchester United  mora da osvoji Premijer ligu da bi igrao u Ligi prvaka. 

Nakon promjene formata Lige prvaka od naredne sezone, Francuska će imati tri tima koji će se direktno kvalifikovati. Ukoliko Manchester United i Nica ostvare plasman u Ligu prvaka, igrat će je klub koji je ostvario bolji plasman u domaćoj ligi. 

Takođe, ako Nica završi sezonu na 4. mjestu koje vodi u play-off za Ligu prvaka i izgubi, francuski tim će ispasti u Evropsku ligu. Ista stvar važi i za Manchester United, no u tom slučaju bi Nica igrala Evropsku ligu, jer bi imala bolji plasman od Crvenih đavola. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Đavoli mogu igrati u Ligi Evrope ako osvoje Carabao kup. Druga opcija je da Manchester United završi na sedmom mestu u Premier ligi i nada se da će se pobjednik Liga kupa kvalifikovati za Evropu. U ovoj situaciji, tim Erika ten Haga moći će da igra u Konferencijskoj ligi.

Svakako treba dodati i da će Manchester United igrati Ligu prvaka ako je osvoji ili pređe u Evropsku ligu pa je osvoji, no tako nešto je još uvijek rano prognozirati i teško očekivati. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.