Tek ljetos stigao, a već ide?

Na Bosforu stanje zabrinutosti: Evropski velikan je krenuo po majstora koji je preporodio Fener

Edmir Škorić

Fenerbahče je prije početka ove sezone napravio "bombaške" transfere, pa su na Bosfor stigli fudbalski majstori i slavna imena poput Edina Džeke, Dušana Tadića, Rodriga Becaa, Cengiza Undera,  Dominika Livakovića, Sebastiana Szymanskog i Freda, ali sada bi jedan od njih mogao napustiti Istanbul.

Ali Koc je odlučan da od Fenera napravi (ponovo) turskog šampiona, da ovom timu vrati stari sjaj, navijačima donese titulu i za sada mu dobro ide.

Dovedeni igrači prave razliku, Fenerbahče je lider u Turskoj, dobro kotira i u Konferencijskoj ligi gdje se očekuej da prođe grupnu fazu, ali postoji ipak zabrinutost zbog posljednjih informacija.

Naime, igrači Fenera skreću pozornost na sebe i to evropskih velikana. Interesantna je situacija sa Fredom, koji je zablistao odmah po oporavku protiv Sivasspora (4:1 pobjeda Fenera op.a), pa je nakon utakmice i sam Edin Džeko rekao da je svima mnogo lakše igrati kada je Brazilac na terenu.

Fred je u Fener stigao iz Manchester Uniteda u avgusutu, a nakon vrhunskih igrača u dresu turskog kluba, odjednom se našao na radaru upravo svog bvišeg kluba, koji je navodno krenuo u realizaciju transfera i želi da ga vrati što je prije moguće.

Fred (30) je igrao za United u prethodnih pet sezona, a prije toga je nastupao za Šahtjor i Internacional. On je za klub sa Old Trafforda prošle sezone u svim takmičenjima odigrao 56 mečeva i postigao je šest golova. Za reprezentaciju Brazila je nastupio na 32 meča.

Čovjek koji za Fenerbahče pravi razliku na terenu

Bio je jedna od najvećih akvizicija Fenera tokom ljeta i zaista je neko ko pravi razliku na terenu. Dok je bio izvan terena, Fener se našao u ozbiljnoj krizi rezultata, pa je gubio od Trabzonspora i Ludogoreca te Nordsjaellanda (čak 6:1 op.a), osvojio samo bod protiv Adane Demirspor, ali Brailac sada svojim prisustvom u veznom redu vraća ekipi pobjednički mentalitet i seriju pozitivnih rezultata.

Iako se Fred tek oporavio od povrede i fizički je još uvijek bio daleko od svoje najbolje razine, uspio je napraviti veliki utjecaj na terenu u meču sa Sivassporom. Povratkom njega, Džeko, Szymanski, İrfan Kahveči i Tadić su prvi put nakon duge pauze dali svoj doprinos golovima i asistencijama. Fred je odlučan smanjiti jaz u fizičkoj spremi sa svojim prijateljima posebnim treningom i postati potpuno spreman što je prije moguće.

A istovremeno, Manchester United sprema "astronomski" iznos kako bi ga vratio. U Feneru su toga svjesni, ali neće olako pustiti Brazilca jer ipak je doveden kao neko ko treba da pomogne u osvajanju titule. Njegova tržišna vrijednost je 20 miliona eura, ali bi United bio spreman za 30-godišnjaka platiti puno više.

Potražite više informacija na temu Super Lig:

Inače, Fred i saigrači spremaju se za "utakmicu sezone" protiv gradskog rivala Bešiktaša koja je na programu u subotu i koju moraju dobiti ako žele ostati na vrhu, a gradski rival Galatasaray nestrpljivo čeka svaki kiks žuto-plavih.

Trenutno tabela izgleda ovako: Fener i Galata imaju po 37 bodova, Bešiktaš i Kayserispor po 26, Adana i Trabzonspor po 23... Na dnu tabele kao ubjedljivo najgora ekipa lige je Istanbulspor koji ima samo osam bodova, dok tri više ima Alanyaspor, a uopasnoj je zoni i momčad Samsunspora sa 11 bodova. Tek iznad je Basaksehir sa 12 bodova, pa je jasno da će se voditi velika bitka i za titulu i za plasman u Evropu, ali i za opstanak.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.