Španac je bio izbog Fudbalskog saveza Kosova

Kosovo je na svojoj koži osjetilo svu surovost ruske moći

Edmir Škorić

Roberto Moreno, bivši trener Granade, Monaca i privremeni selektor Španije bio je u razgovorima sa Fudbalskim savezom Kosova, ali im je na kraju okrenuo leđa, pa odlučio da prihvati "interesantnu ponudu".

Španski trener nedavno je u Istanbulu imao sastanak sa čelnikom Fudbalskog saveza Kosova, Agimom Ademijem, te se razgovaralo o mogućnosti da 47-godišnjak zasjedne na klupu seniorske reprezentacije Kosova.

Ipak, španski list AS izvještava kako će Moreno biti imenovan za trenera ruskog kluba Soči, čime je zatvorio vrata i Kosovu, ali i turskom klubu Adana Demirspor.

Vlasnici ruskog kluba spremni su za razvoj ambicioznog projekta s Robertom Morenom na čelu. Očekuje se da će biti imenovan za četvrtog trenera Sočija ove sezone nakon Jojlova, Tochilina i Kliuyeva.

Soči je u vlasništvu Borisa Rotenberga, jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi u Rusiji, pa je očito novac bio presudan da preuzme jednu od najlošijih ekipa u prvenstvu Rusije.

Moreno će imati dovoljno vremena da pripremi tim tokom zimske pauze, koja u Rusiji traje do početka marta naredne godine.

Kosovo mora da potraži druge opcije, a bez selektora je otkako je Primoz Gilha napustio klupu. Slovenac nije uspio odvesti Kosovo na Euro i došlo je do rastanka.

Kosovski fudbalski savez je ambiciozan i shodno tome traži pravog trenera za sebe, nekoga ko će preporoditi igrače i od ove selekcije napraviti ozbiljan evropski tim spreman da zaigra na velikim takmičenjima.

Pokušat će na Kosovu pronaći još neko zvučno, ali provjereno trenersko ime, ali neće to lako biti s obzirom na budžet kojim raspolažu, ali i sa igračkim kadrom koji nije baš privlačan mnogim fudbalskim stručnjacima na Starom kontinentu.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kosovo je kvalifikacije za Euro završilo porazom od Bjelorusije sa 1:0 21. novembra, te sa 11 bodova i na pretposljednjem mjestu u grupi I. Iz te grupe na Euro su otišli Rumunija i Švicarska, dok će trećeplasirani Izrael igrati baraž Lige nacija u martu i nije isključeno da igra finale na Grbavici protiv BiH.

Podsjetimo da će bh. tim igrati u Zenici protiv Ukrajine polufinale baraža, dok će Izrael u drugom polufinalu odmjeriti snage sa Islandom, a pobjednik ovog turnira na kraju ide u Njemačku.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.