Na Kosovu uz neobične metode traže selektora - Dobili su pet kandidata, među njima i bh. stručnjak

Koga će na kraju izabrati?

Na Kosovu uz neobične metode traže selektora - Dobili su pet kandidata, među njima i bh. stručnjak

E. Škorić

Porazom od Bjelorusije (0:1) Kosovo je sinoć okončalo kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i ova zemlja neće igrati narednog ljeta u Njemačkoj, pa je ceh platio sad već bivši selektor Primož Gliha.

Nedavni remi u Baselu sa Švicarskom (1:1) značio je da Kosovo više nema šansi da se plasira na Euro, a neće igrati ni baraž.

Na kraju je slovenski stručnjak napustio klupu. On je u šest mečeva kao selektor Kosova ostvario dvije pobjede (Izrael i Andora) dva remija protiv "bratske" Švicarske te izgubio od Rumuna i Bjelorusa.

Kosovari već traže novog selketora, a tamošnji mediji su uz pomoć umjetne inteligencije zatražili idealne kandidate za nasljednika Primoža Glihe.

Umjetna inteligencija dala je pet zanimljivih imena i svakom od njih dala analizu. Na popisu je i jedan bh. stručnjak...

Oglasi

Pet vrhunskih stručnjaka, no da li je ijedan spreman voditi Kosovo?!

„Da bi se pronašli odgovarajući kandidati za ulogu selektora kosovskog tima, bilo bi idealno pogledati trenere sa prethodnim iskustvom na visokom nivou i koji mogu da donesu novu filozofiju igre, dobro poznaju međunarodni fudbal i budu spremni da rade u okruženju kao što je Kosovo. Evo pet prijedloga:

Slaven Bilić: Sa iskustvom kao trener hrvatske reprezentacije i klubova u Premier ligi, Seriji A kao i turskoj Super ligi, Bilić ima historiju uspjeha i može ponuditi jasan stil i moderan pristup igri.

Felix Magath: Trener sa bogatom historijom njemačkog fudbala i poznat po svojim strogim i detaljnim metodama treninga, Magath može donijeti disciplinu i strukturu kosovskom timu.

Gianni De Biasi: Nakon uspješnog perioda kao selektor Albanije, gdje je uspio odvesti reprezentaciju na Evropsko prvenstvo (2016.) po prvi put u historiji, De Biasi je pokazao da može raditi čuda sa timovima koji rastu.

Avram Grant: Sa iskustvom kao menadžer Chelseaja i reprezentacije Gane, Grant je poznat po svojoj sposobnosti da upravlja igračima u teškim situacijama i da bude veliki motivator.

Oglasi

Vahid Halilhodžić: Mnogima je samo san

Vahid Halilhodžić: Trener koji je vodio brojne reprezentacije i ima veliko iskustvo na Svjetskim prvenstvima, dovodeći znanje i iskustvo na najviši međunarodni nivo.

Mora se priznati da je ChatGPT izabrao idealne trenere za Kosovo, no pitanje je da li je ijedan od prijedloga realan. Sam izbor novog selektora, piše kosovski Telegrafi, zavisit će od niza faktora, uključujući ciljeve Fudbalskog saveza Kosova, filozofiju igre, dostupnost trenera i financijski budžet.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Usput, spomenuti portal sa Kosova postavio je i anketu ko bi od navedenih bio najbolji izbor za njihov nacionalni tim, a trenutno nakon 291 glasa vodi Bilić sa 37 posto od ukupnih glasova, De Biasi je osvojio 27, Magath 14, Vaha 13, a Grant tek 4 posto.

Podsjetimo da je Vahid Halilhodžić bio u jednom trenutku kandidat za reprezentaciju BiH, ali očito su to samo puste želje brojnih navijača BiH jer legendarni Vaha iz više razloga ne želi biti na klupi svoje zemlje.

Top Komentari

BosanskaSvedska
Zaboravite Vahu
2 0
AMEL2020
Sta se moze, ljudi imaju ozbiljnu repku, nama kad se nudio Magath, nije bio dovoljno dobar. Volio sam reprezentaciju gledati ali dosli smo na dno gdje druge repke traze bolju dol razliku nad nama...
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi