Teška bolest

Tužna ispovijest slavnog trenera, otkrio koliko mu je još ostalo života

Edmir Škorić

Jedan po jedan veliki treneri nas napuštaju, a legendarni trener Sven Goran Eriksson najavljuje da se i njegov kraj približava.

Sven Goran Eriksson obolio je od raka i ima jako loše prognoze. Legendarni Šveđanin više ne radi kao trener i sa 75 godina je u penziji. Iako je imao plan da i dalje radi, to mu loše zdravstveno stanje nije dopustilo.

Slavni Šveđanin je na vrhuncu karijere vodio Romu, Benficu, Lazio, ali i reprezentaciju Engleske.

Eriksson je švedskim medijima otkrio da boluje od raka. Podmukla bolest, kako je javno otkrio, očito je u terminalnoj fazi. Nema lijeka, a očito ni nade u čudo. Eriksson ovako javno govori o svojim prognozama.

"Preda mnom je možda još godina života, u najgorem slučaju čak i manje. Ne mogu znati sa sigurnošću. Bolje je uopće ne razmišljati o tome. Možete trenirati svoj mozak. Morate vidjeti pozitivne stvari", rekao je Eriksson.

Eriksson je svojedobno bio prava trenerska zvijezda, poznat po romansama s lijepim djevojkama i ujedno jedan od najplaćenijih trenera na svijetu.

Upleo se u afere, a poslovni su ga pothvati koštali pravo bogatstvo. U zrelim godinama bio je prisiljen raditi, djelovao je u Kini, pa čak i na Filipinima.

Interesantno da je kao igrač djelovao isključivo u granicama Švedske, ali kao trener je ostavio veliki trag u fudbalu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Trenersku karijeru počeo je da gradi u Degerforsu nedugo nakon što je završio igračku karijeru, potom je vodio Goteborg, a onda slijede Benfica, Roma, Fiorentina, Sampdoria, Lazio, Engleska, Manchester City, potom brojni odlasci izvan Evrope, kasnije je sjedio i na klupi Leicestera.

On je tri puta s Benficom bio prvak Portugala, osvajao Scudetto sa Rimljanima, bio prvak Švedske, dva pua Superkup Italije sa Lazijom, te ima i četiri trofeja u Kupu Italije - dva s Lazijom, te po jedan sa Romom i Sampdorijom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.