Pitao kraljicu Elizabetu ko joj je najdraži engleski igrač, a ona ga šokirala odgovorom

Eriksson to nije očekivao

Pitao kraljicu Elizabetu ko joj je najdraži engleski igrač, a ona ga šokirala odgovorom

Endin Čaušević

Sven-Goran Eriksson prije tri godine se povukao iz svijeta fudbala nakon što je napustio selektorsku klupu reprezentacije Filipina.

Eriksson je sigurno jedan od ponajboljih evropskih menadžera i imao je zaista zavidnu trenersku karijeru. Ovaj 74-godišnji Šveđanin je trenirao mnoge evropske klubove, ali i nekoliko reprezentacija.

Mnogi ga pamte ponajviše iz vremena dok je vodio selekciju Engleske od koje se tada očekivalo dosta toga. Međutim, Eriksson nije uspio da osvoji veliki trofej s Englezima nakon čega je napustio ovaj tim 2006. godine.

Šveđanin je na klupu reprezentacije Engleske stigao početkom 2001. godine i spremao je ekipu za SP koje se igralo naredne godine u Japanu i Južnoj Koreji.

Englezi su tada bili jedni od favorita, ali su zaustavljeni u četvrtfinalu nakon što ih je Brazil pobijedio sa 2:1. Tada su mnogi smatrali da Engleska ima "zlatnu generaciju" u kojoj je bio veliki broj sjajnih igrača, ali u reprezentaciji nisu uspjeli nikada da naprave neki iskorak.

Eriksson se prisjetio vremena kada je trenirao Englesku i otkrio je da anegdota koju najviše pamti je s kraljicom Elizabetom II, a ne s nekim od igrača iz reprezentacije.

Naime, on je otkrio da je imao priliku da upozna kraljicu kada je reprezentacija bila kod nje na prijemu, te ju je tada pitao koji igrač iz ekipe Engleske joj je najdraži, a onda ga je iznenadila svojim odgovorom.

"Pozvani smo tada na ručak kod kraljice. Bilo nas je desetak i pričali smo o fudbalu. Pitao sam je voli li fudbal i prati li ga, a ona mi je priznala da baš i nije neki fan", priča Eriksson i nastavlja.

"Pitao sam je potom koji joj je najdraži klub ili engleski fudbaler. Očekivao sam da će reći David Beckham jer je on tada bio nevjerovatno popularan, ali me onda baš iznenadila odgovorom. Rekla je: 'Michael Owen mi je najdraži igrač. On izgleda baš nekako uredno'. To nije odogovor koji sam očekivao, ali nisam dalje htio ništa da komentarišem".

Također, prije više od deset godina pojavila se informacija u engleskim medijima da kraljica zapravo navija za West Ham što je bio šok za javnost, ali ona o tome nikada nije javno željela da priča.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti