Uključili se i političari

Skandal na Euru: Pobuna reprezentacije sa "ex-yu" prostora, dosta im je njemačkog ponižavanja!

Admin Čaušević

Prvi skandal zabilježen je na Evropskom prvenstvu u rukometu koje se održava u Njemačkoj. Pobunu je zbog šteta koja im se nanosi digla reprezentacija sa prostora bivše Jugoslavije. Nezadovoljni svim dešavanjima u cijeli slučaj uključili su se i političari.

Praktično svaka bivša članica Jugoslavije učestvuje na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, a prvi i jedini koji su izrazili nezadovoljstvo su Makedonci. 

Naime, Makedonci se osjećaju uvrijeđenim i poniženim zbog izvještavanja od strane njemačkih medija kada se spominje njihova selekcija.

Kao što je poznato nakon dugogodišnjeg spora sa Grčkom, FYOT Makedonija je promijenila naziv u Sjeverna Makedonija, ali su nacionalnost i jezik ostali makedonski.

I to je ono što im najviše smeta jer njemački mediji poput RTL-a koriste termina Sjeverni Makedonci, a ne samo Makedonci, dok se za jezik koristi termin sjevernomakedonski.

Upravo iz tog razloga su makedonski konzul u Njemačkoj i predsjednik konzulata za intergracije poslali oštar protest njemačkim medijima.

Zatražili su da se ubuduće prilikom izvještavanja o reprezentaciji Sjeverne Makeodnije isključivo koristi termin "makedonski".

Također su pozvali sve ostale Makedonce koji žive i rade u Njemačkoj da urade isto kako bi se zaustavila upotreba, za Makedonce nepoželjnog pridjeva, sjevernomakedonski.

Podsjećanja radi, Makedonci su u prvom kolu izgubili od Francuske, dok u drugom kolu turnira večeras igraju protiv Njemačke. 

Potražite više informacija na temu Rukometni EURO 2024:

Prilikom žrijeba Makedonci nisu imali sreće pošto su završili u grupi sa favoritima za samu završnicu, Njemačkom i Francuskom te im je potrebno čudo da prođu u drugu grupnu fazu.

Kako sada stvari stoje vrlo je vjerovatno da će se izabranici Kirila Lazarova "potući" za utješno treće mjesto sa reprezentacijom Švicarske.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.