Pokrenut disciplinski postupak

HNS nikog ne štedi, Petkoviću će prisjesti to što je Jarnija nazvao klaunom

Edmir Škorić

Hrvatski fudbalski savez pokrenuo je disciplinski postupak protiv napadača Dinama i hrvatskog reprezentativca, Brune Petkovića, zbog "počinjenog prekršaja iz članka 83. Disciplinskog pravilnika HNS-a, vezano uz tačku V.1.6. Kodeksa o ponašanju fudbalskih djelatnika i klubova".

Petković je na konferenciji za medije GNK Dinamo uoči gostovanja u Sevilli protiv Betisa komentarisao medijski istup tadašnjeg selektora mlade U17 hrvatske reprezentacije Roberta Jarnija.

"Za koga ću navijati? Pa za koga nego za Betis, ipak je to moj klub. U njemu sam proveo tri sjajne godine, a u Dinamu nisam igrao", rekao je Jarni, a mnogi su u Zagrebu ostali zatečeni njegovom izjavom.

"Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klaun. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, su obični klauni. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Evropi, a Hrvat je, to je klaun", rekao je Petković.

Ranije je član dalmatinskog niželigaša Mosora iz Žrnovnice pored Splita Mario Lolić prijavio Petkovića HNS-ovoj Disciplinskoj komisiji.

"Igrač ili fudbalski djelatnik koji vrijeđa, kleveće ili širi neistine o svom ili bilo kojem drugom klubu, o svom ili suparničkom igraču, fudbalskom djelatniku bilo kojeg kluba ili članu fudbalskog rukovodstva u bilo kojem tijelu, sucu ili treneru, ili se nasilno ponaša, kaznit će se novčanom kaznom i zabranom igranja na dvije do šest utakmica".

Stoga je sada HNS pokrenuo disciplinski postupak protiv Petkovića koji bi mogao biti kažnjen, možda novčano, a možda i sa nekoliko utakmica zabrane.

Inače, Dinamo večeras u Sevilli igra prvi meč šesnaestine finala Konferencijske lige protiv Betisa. Utakmica se igra s početkom u 21 sat, te je prema mnogima Betis favorit u ovom dvomeču protiv izabranika Sergeja Jakirovića.

Jakirović je uoči ove utakmice na press konferenciji sinoć rekao:

"Očekuje nas zahtjevna utakmica, protiv odlične momčadi, tehnički savršene, dobre organizacije igre i još bolje u tranziciji. Čeka nas veliki izazov, ovo je prvo poluvrijeme, ako možemo odgovoriti intenzitetom i energijom, imamo šanse. Da ne uđemo u run&gun nogomet, to bilo pogubno".

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

U kakvom je stanju Marko Rog i kada ga možemo očekivati na terenu?

"Marko je u jako dobrom stanju, sve operacije su dobro napravljene. Prošlo je šest mjeseci i tjedan dana od ozljede, on sam kaže da bi za najviše mjesec dana mogao biti maksimalno u treningu."

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.