Ne smiruje se situacija u Hrvatskoj, svi se pitaju šta će HNS uraditi s Brunom Petkovićem
Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Šta kaže pravilnik?

Ne smiruje se situacija u Hrvatskoj, svi se pitaju šta će HNS uraditi s Brunom Petkovićem

Endin Čaušević

Hrvatsku prethodih dana potresa skandal koji je pokrenuo svojom izjavom Robert Jarni koji je u međuvremenu dobio otkaz na klupi kadatske selekcije te zemlje. No, sada je u centru pažnje javnosti Bruno Petković zbog onoga što je rekao sinoć za nekadašnjeg Vatrenog, te se mnogi pitaju da li će HNS i u njegovom slučaju biti pravedan.

Jarni je pred meč Konferencijske lige između Betisa i Dinama izjavio da će biti na strani španskog kluba jer je tu proveo nekoliko godina igračke karijere, a ta izjava dočekana je na nož skoro širom Hrvatske.

Nekadašnji igrač Hajduka našao se na meti žestokih komentara jer je javno rekao da neće navijati za Dinamo, te su mnogi poručili da je takav stav selektora kadetske reprezentacije Hrvatske neprihvatljiv.

HNS je odlučio da reaguje povodom svega i jutros je Jarniju jednoglasnom odlukom uručen otkaz što su u Hrvatskoj većinom dočekali s odobrenjem. No, sada se postavlja šta će biti s Brunom Petkovićem.

Kapiten Dinama sinoć je komentarisao Jarnijevu izjavu i nazvao ga je klaunom, te koliko HNS bude pravično postupio onda će i Petković biti kažnjen i jasno je da je sada na njima veliki pritisak da pokažu da li klub s Maksimira ima povlaštenja kod njih ili ne.

Oglasi

"Stvarno je to rekao? Ako je tako rekao, ako to misli, onda je klaun. Ljudi koji predstavljaju hrvatsku državu, a ne navijaju za hrvatski klub, su obični klauni. Slobodno to napišite. Čovjek koji navija protiv hrvatskog kluba u Europi, a Hrvat je, to je klaun", rekao je Petković na sinoćnjoj press konferenciji.

Što se tiče Disciplinskog pravilnika HNS-a tu su stvari itekako jasne, te igraču Dinama po članu 85. zaista prijeti kazna, te sada će se sigurno pratiti da li će oni biti tako dosljedni i brzi kao što je bio slučaj s Jarnijem.

"1) Igrač ili nogometni djelatnik koji vrijeđa, kleveće ili širi neistine o svom ili bilo kojem drugom klubu, o svom ili suparničkom igraču, nogometnom djelatniku bilo kojeg kluba ili članu nogometnog rukovodstva u bilo kojem tijelu, sucu ili treneru, ili se nasilno ponaša, kaznit će se:

- igrač:

- novčanom kaznom i zabranom igranja na dvije do šest utakmica.

- djelatnik:

- novčanom kaznom i zabranom obavljanja funkcije u trajanju od dva mjeseca do godinu dana", navodi se u HNS-ovom Disciplinskom pravilniku.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Inače, Dinamo večeras u Sevilli igra prvi meč šesnaestine finala Konferencijske lige protiv Betisa. Utakmica se igra s početkom u 21 sat, te je prema mnogima Betis favorit u ovom dvomeču protiv izabranika Sergeja Jakirovića.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi