Foto: Gazzetta.gr

Novinar se prijestio

Grci o čuvenoj posjeti Zagrebu: "Drakonske mjere, vojska nas prati, Srbima s nama život čine..."

Admin Čaušević

Dinamo će u četvrtak navečer na Maksimiru dočekati PAOK u prvom susretu osmine finala Konferencijske lige. Tribine zagrebačkog stadiona će biti krcate i sigurno se očekuje paklena atmosfera bez obzira na nedolazak navijača grčkog tima.

Novinar grčke Gazzette, Stavros Soudoulidis se prisjetio kako je izgledao njegov dolazak u Zagreb prije 20-ak godina kada je sa košarkaškim klubom PAOK-om gostovao Cibini. Tada je na klupi Grka sjedio legendarni Dušan Ivanović.

"Dolaskom u glavni grad Hrvatske namjeravao sam pisati o najšokantnijem iskustvu koje sam doživio u ovom gradu i koje nije imalo veze s crno-bijelom "okruglom božicom", već s narančastom."

Zagreb sam prvi put upoznao 1993. godine, na tek četvrtom putovanju u svojoj skromnoj karijeri. Bilo je to u Kupa prvaka, u godinama prije Eurolige, odlasci u Pesaro i Bolognu koji su prethodili, izgledali su kao šetnja selom."

Početkom devedesetih, nekoliko mjeseci nakon završetka rata u nekoć (jedinstvenoj) Jugoslaviji, dok se svijet pokušavao oporaviti od zastrašujućeg i netolerantnog međusobnog rata između Srba i Hrvata, našao sam se u Zagrebu.

U to vrijeme, ovdje u Grčkoj stali smo na stranu Srba i izdaleka svjedočili građanskim sukobima i komadanju ujedinjene Jugoslavije. U Solunu se dobro sjećam što je privuklo američku misiju kada se iskrcala u luci grada, isprva namijenjena grčko-skopskoj granici u Evrozoni.

Nikada neću zaboraviti slike iz bombardiranog Zagreba kada smo 6. januara 1993. stigli cestom s košarkašima PAOK-a, u kojem su tada bili Bane Prelević i Dušan Ivković. Pokojni "Duda" bio je "persona non grata" za Hrvate, dok je Bane u košarkaškom svijetu bio poznat po svojim impresivnim igrama u dresu Crvene zvezde protiv Cibone Dražena Petrovića.

Nikada nisam vidio Dušana Ivkovića tako ljutitog kao za doručkom u hotelu u austrijskom Linzu, gdje je PAOK-ova ekspedicija prespavala na putu za Zagreb, kada mu je, potpuno pogrešno, javljeno da Grčka zatvara svoje granice. U to vrijeme dvojica njegovih rođaka putovala su vlakom iz Beograda za Solun i počeo ga je oblijevati hladan znoj dok nije saznao istinu.

Sjećam se da su Hrvati poduzeli drakonske mjere za zaštitu grčke misije. Zidovi u hotelu "Interkontinental" još su odzvanjali iz građanskog rata, po hodnicima je spavalo civilno stanovništvo, na ulazu su bili naoružani stražari, vrlo nadrealne slike na gradskim ulicama, a u dvoranu smo stigli u pratnji hrvatske vojske.

Pokojni Ivković iz vremena dok je vodio PAOK

U "Ciboninom domu" fanatična publika pobrinula se da dvojici Srba učini život beživotnim, Prelević je završio sa 17 poena, ali uz šut 5/13, no Ivković je vodio PAOK do trijumfa nad Cibonom (71:82) na putu do final foura u Ateni.

Duda je te večeri imao puno razloga slaviti pobjedu nad Hrvatima, sjedeći do zore za stolom u “Intercontinentalu” i uz Nikosa Vezyrtzisa. "Uđi brate da pijemo... - rekao je otvarajući bocu Chivasa koji je te večeri popio gotovo sam", napisao je grčki novinar o svojim doživljajima u Zagrebu prije 20-ak godina.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Soudoulidis je u međuvremenu još nekoliko puta bio u Zagrebu, a na tribinama Maksimira bit će i večeras na prvom meču osmine finala Lige prvaka.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.