Srbin, Grk i Brazilac najveća su prijetnja Dinamu: Hoće li ih Jakirović uspjeti "zatvoriti"
Fudbaleri PAOK-a proslavljaju pogodak (FOTO - EPA)

Dinamo protiv PAOK-a traži prolaz u četvrtfinale

Srbin, Grk i Brazilac najveća su prijetnja Dinamu: Hoće li ih Jakirović uspjeti "zatvoriti"

Adnan Beganović

U prvom susretu osmine finala Konferencijske lige u Zagrebu će snage odmjeriti Dinamo i PAOK. Grčka ekipa ima određenih problema sa povredama, no uprkos tome radi se o igračima koji imaju kvalitet. Razvan Lucescu forsira sistem 4-2-3-1, a PAOK je najopasniji u toj ofanzivnoj veznoj liniji.

U prvom susretu osmine finala Konferencijske lige Dinamo danas u Zagrebu dočekuje grčki PAOK i ovaj meč u našem regionu privlači mnogo pažnje s obzirom da su Modri jedini regionalni klub koji još uvijek igra u evropskim takmičenjima.

U šesnaestini finala Dinamo je u dvomeču bio bolji od Betisa, no iako Betis dolazi iz Španije, odnosno iz popularnih "Liga petice", PAOK je u ovom trenutku ozbiljniji rival i ima ulogu favorita u okršaju sa zagrebačkom ekipom.

PAOK u Zagreb stiže kao lider grčkog prvenstva sa tri uzastopne pobjede i bez obzira što se radi o Kup takmičenju, neće odustajati od svoje igre. Drugim riječima, PAOK se neće nešto previše prilagođavati Dinamu, a Razvan Lucescu će na teren poslati tim u formaciji 4-2-3-1. To je standardna formacija grčke ekipe kada ima posjed lopte, a kada se brani, odnosno kada je lopta kod protivnika, ta formacija se pretvara u 4-4-2.

Analizirajući igru PAOK-a stekli smo dojam da se radi o jednoj stabilnoj ekipi u smislu da nema mnogo oscilacija u igri poput nekih drugih grčkih velikih ekipa. Ekipa je dobro izbalansirana i čini se da u svakom trenutku zna šta želi. I u slučaju negativnog rezultata ne gube glavu, nego poštuju dogovor postignut u svlačionici.

Oglasi

Gotovo sigurno će u velikom dijelu večerašnje utakmice PAOK "stajati" u srednoj zoni, odnosno neće srljati i po svaku cijenu tražiti pogodak. Dojma smo da će čekati Dinamo te po osvojenoj lopti kroz brzu tranziciju, što rade najbolje u grčkoj ligi, pokušati da ugroze domaću ekipu.

Andrija Živković, srpski reprezentativac, igra u sjajnoj formi

Naravno, to najčešće rade preko krilnih igrača i zbog toga njihovi krilni igrači imaju odličan učinak, ali o njima ćemo malo kasnije. Zanimljivo je i to, pogotovo ukoliko uzmemo u obzir da su grške ekipe uglavnom više orijentisane na defanzivu, da je PAOK u 26 prvenstvenih utakmica postigao 66 pogodaka. Sasvim dobar ofanzivni učinak i najefikasnija su ekipa tamošnjeg prvenstva.

Kao i svaka ekipa, imaju svoje pozitivne i negativne stvari. Što se tiče pozitivnih onda se mora naglasiti da je njihova najveća kvaliteta u trojici ofanzivnih fudbalera, koji u sistemu kojeg forsira Lucescu se mogu nazvati i napadačima.

S desne strane ordinira nekadašnji fudbaler Partizana i Benfice, reprezentativac Srbije Andrija Živković, koji je u svim takmičenjima u aktuelnoj sezoni postigao 15 pogodaka. Učinak koji nije zanemariv za krilnog napadača, a dodao je i osam aistencija što dovoljno govori o tome koliko je opasan.

A, na drugoj odnosnoj lijevoj strani uz aut liniju ordinira nekadašnji igrač Shakhtara, koji je dobro poznat svim ljubiteljima najvažnije sporedne stvari na svijetu. Radi se o Brazilcu Taisonu koji nije golgeterski moćan poput Živkovića, ali pet pogodaka i 12 asistencija u dosadašnjem dijelu sezone sasvim sigurno su podaci koji mnogo toga govore.

Oglasi

No, to nije sve, odnosno na krilnim pozicijama Lucescu ima još jednog sjajnog fudbalera, bugarskog internacionalca Kirila Despodova. Stručnjak iz Rumunije ga koristi na obje krilne pozicije, ali više mu dijeli minutažu sa Taison na lijevom krilu, a on na povjerenje uzvraća odličnim partijama. U dosadašnjem dijelu sezone postigao je 12 pogodaka kojima je dodao i 10 asistencija.

Giannis Konstantelias daje ritam PAOK-ovoj igri i navijači ga jako cijene

Ipak, u posljednje vrijeme najbolje partije iz tog ofanzivne vezne trojke pruža PAOK-ovo "dijete", Giannis Konstantelias. Fudbaler koji je prije dva dana napunio 21 godinu igra na poziciju centralnog veznog i često se priključuje u samu završnicu.

Od njegovog raspoloženja mnogo ovisi igra grčke ekipe. Tip je igrača koji igri daje ritam, te koji zna sjajno asistirati ali i pogoditi. U dosadašnjem dijelu sezone postigao je 12 pogodaka, kojima je dodao i šest asistencija.

Mladi grčki vezni fudbaler je posebno opasan kada PAOK "natjera" protivnika da se spusti u nisku odbrambenu zonu. Njegova tehnika tada dolazi do izražaja i u svakom slučaju je igrač pred kojim je sjajna karijera.

PAOK ima i loših strana

Problem PAOK-a što se tiče ofanzivnog dijela je taj što centralni napadači, odnosno oni najbliže golu nisu u dobroj formi. Nominalno prvi napadač Samatta zbog povrede nije ni doputovao u Zagreb, tako da će večeras "devetku" igrati Španac Brandon Thomas koji je u posljednji 15 utakmica postigao samo jedan pogodak.

Ali, nisu to jedini problemi za grčku ekipu. Naime, Lucescu ima ozbiljnih problema sa centralnim odbrambenim fudbalerima. Povrede su načele zadnju PAOK-ovu liniju tako da će večeras na teren Maksimira istrčati Poljak Tomasz Kedziora i Grk Konstantinos Koulierakis.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Nije to standardni stoperski par, no ipak pomenuti dvojac može odgovoriti zadatku, a veliki problem bi za PAOK nastao ukoliko bi se igrom slučaja Kedziora ili Koulierakis povrijedili tokom susreta.

Sve u svemu, PAOK je ozbiljna ekipa koja ima svojih vrlina i prednosti, a večeras ćemo vidjeti da li su ih Sergej Jakirović i njegovi saradnici dobro analizirali.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

BosanskaSvedska
Dinamo protiv traktorista!
1 1
DamirT
Cuj Paok ozbiljniji tim od Betisa. Boze sacuvaj..
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti