Bruno Petković s dva gola razveselio Maksimir. Foto: Damir Krajac / CROPIX

Konferencijska liga

Grci osjetili svu moć Jakirovićevog Dinama - Modri kao da se tek zahuktavaju!

Edmir Škorić

Fudbaleri zagrebačkog Dinama odradili su sjajan posao večeras na Maksimiru i s 2:0 savladali PAOK u prvoj utakmici osmine finala Konferencijske lige.

Dinamo se ne šali. Nakon prolaska grupne faze, u šesnaestini finala izbacio je favorizivani Betis, a sada je na dobrom putu da se plasira i u četvrtfinale. Istina, ima još da se igra (najmanje) 90 minuta, ali pitanje je hoće li Grci smoći snage da preokrenu rezultat u Solunu u revanšu.

Junak Dinama bio je Bruno Petković, koji je postigao oba gola. Mogao je Dinamo da povede već u petoj minuti, ali je Hoxhi lopta otišla preko noge nakon što se našao iskosa s lijeve strane sam na nekoliko metara od gola gostiju.

PAOK je dominirao u posjedu, a u 24. minuti je Dinamo mogao iz jedne polukontre da povede. Talentovani bh. fudbaler Petar Sučić (20), koji je dobio poziv u U21 reprezentaciju BiH, sjajno je poslao loptu s centra za Baturinu, no ovaj nakon velikog trka loše šutirao i sa 20 metara pucao kraj gola.

Živković je na drugoj strani uzvratio udarcem glavom, ali je i on bio neprecizan. U 36. minuti Baturina je tukao, no novopečeni hrvatski reprezentativac i golman PAOK-a Dominik Kotarski mu je odbranio udarac.

I onda u 37. minuti Petković koristi veliku grešku gostujućeg defanzivca Jonnyja, oduzeo mu loptu i krenuo prema golu PAOK-a. Njegov udarac brani Kotarski, ali iz drugog pokušaja Petković je siguran i moglo je početi slavlje na Maksimiru.

U nastavku je Dinamo došao do još jednog gola. Igrala se 71. minuta kad je Baturina podvalio loptu u kazneni prostor, a Petković je plasirao preko Kotarskog u mrežu.

U 75. minuti rezervista Vidović u šansi, Kotarski je odbranio. Do kraja utakmice Dinamo je sačuvao prednost i ostvario veliku pobjedu uoči revanša.

Osim ove, odigrane su večeras od 21h još tri utakmice osmine finala Konferencijske lige. Sjajan meč Maccabi Haife i Fiorentine je završen rezultatom 3:4, Fener je slavio u Belgiji s 3:0, dok je bez golova okončan duel Servettea našeg Miroslava Stevanovića i Viktorije Plzen. Stevanović je ušao na poluvremenu kod domaćih.

Dinamo - PAOK 2:0 (Petković 37, 71)

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Dinamo: Nevistić - Ristovski, Bernauer, Theophile-Catherine, Perković - Sučić, Mišić - Špikić, Baturina, Hoxha - Petković

PAOK: Kotarski - Jonny, Kedziora, Koulierakis, Baba - Ozdoev, Meite - Živković, Konstantelias, Taison, Brandon

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.