Foto: Sime Zelic/Pixsell

Konačno zaigrao za Hajduk

Reći bilo šta o Perišiću je suvišno: Zagrebom odjeknuo presedan kakav hrvatski derbi ne pamti

Admin Čaušević

Ivan Perišić je konačno zaigrao u dresu Hajduka iako mu je debi u bijelom dresu bio gorkog okusa pošto je upisan minimalni poraz od Dinama sa 0:1. Za malo vremena provedenom na terenu hrvatski reprezentativac je pokazao da je još uvijek pun volje i želje da pokaže da nije za starog gvožđa.

Derbiji Hajduka i Dinama su obično utakmice visokog naboja uz dosta varnica koji se često znaju prenijeti i van terena. Međutim, s Perišićem je drugačije.

Nisu baš rijetke situacije da neki igrač Dinama ili Hajduka nakon poraz ode u protivničku svlačionicu te čestita pobjedniku. Upravo to je uradio Perišić sinoć na Poljudu.

Splićani su dva puta u razmaku od nekoliko dana izgubili od najljućeg rivala. Bez obzira na dvije gorke pilule, Perišić je odlučio ostati veliki i u porazu te poslati primjer mnogim ostalim.

Proteklih godina zbog rivalstva Dinama i Hajduka Hrvatska se dijelila na jug i sjever te se stvorio određeni animozitet između ta dva dijela države zbog čega je potez Perišića za svaku pohvalu.

Naime, kada se utakmice završila 35-godišnji krilni fudbaler je otišao u svlačionicu Modrih te čestitao Zagrepčanima na pobjedi.

Taj potez je oduševio navijače Dinama koji će nakon svega sigurno još više cijeniti Perišića bez obzira što nosi dres najvećeg protivnika.

Perišić i Petković su na Poljudu pokazali kako treba da se ponašaju prave sportiste; Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

Prema pisanju Germanijaka Perišić je imao i ugodan razgovor sa Brunom Petkovićem, možda i najvećim zagovornikom da se Hrvatska prestane dijeliti na sjever i jug.

"Mi iz HNL-a najbolje znamo koliko je podjela na sjever i jug, kolika je podjela na Dinamo i Hajduk i ovih mjesec dana svi smo živjeli kao jedno. Mislim da je to najveća nagrada koju mi igrači možemo dobiti", govorio je Petković nakon Svjetskog prvenstva u Kataru 2022. godine.

Perišić i Petković su istinski šampioni na terenu, ali i van terena. To su pokazali i svojim ponašanjem u posljednja dva derbija igrana na Poljudu.

Imali su njih dvojica i tokom utakmice nekoliko duela, a sve se završilo sa osmijehom na licu kako i treba jer bilo koje rivalstvo ne treba da prelazi granice sportskog.

Inače, za Perišića je ovo bio prvi nastup od septembra prošle godine. Do kraja sezone u HNL-u je ostalo još osam kola što je sasvim dovoljno da uhvati puni takmičarski ritam za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Tražio je još da zaigra u ligaškom derbiju sa Dinamom, a priliku je dobio ipak u Kup utakmici. Trener Mislav Karoglan je poslije meča rekao da ga nije mogao odbiti dva puta.

Potražite više informacija na temu 1. HNL:

Za 20-ak minuta koliko je igrao u povratničkom duelu pokazao je veliku želju, imao je niz sjajnih poteza, s njegovim ulaskom živnuo je i Hajduk, ali je na kraju ipak upisan poraz.

Ono što je najvažnije za Perišića je da je izostala povreda i da je povratak protekao bez problema. Preuzeo je rizik i profitirao. Međutim, profit je bio gorkog okusa zbog ispadanja od najvećeg rivala.

Promo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.