Sarajevo je ove sezone uspjelo izboriti Evropu

Smanjene plate uposlenika u klubu, sve potpisala Ajla Alimanović

Finansijski izvještaj FK Sarajevo: Bordo klub poslovao u 'debelom' minusu u 2023. godini

FK Sarajevo objavio je finansijski izvještaj za 2023. godinu.

Bordo tim je prošle godine izborio Evropu, a onda krenuo veoma ambiciozno. Ipak, i sada se moraju zadovoljiti tek četvrtim mjestom.

Osigurali su to proteklog petka pobjedom nad Zvijezdom 09 pred svojim navijačima 2:1.

Kada je u pitanju finansijski izvještaj, prihodi FK Sarajevo u 2023. godini iznosili su 7,8 miliona KM, što možete i pogledati.

To je za 800.000 manje u odnosu na 2022. godinu, a rashodi su povećani za 1,5 miliona KM. U 2022. godini bili su 9,5 miliona.

Na plate zaposlenika kluba potrošeno je 3,5 miliona KM, dok je u 2022. godini taj iznos bio 5,2 miliona KM. Prema ovom izvještaju, u FK Sarajevo u 2023. godini smanjena su primanja uposlenika.

Bordo tim je na kraju poslovao u minusu skoro 3,3 miliona KM. Minus je dakle mnogo veći u odnosu na 2022. godinu, te je povećanje sada za 2,3 miliona KM, a sadašnji izvještaj potpisala je tadašnja direktorica Ajla Alimanović. Izvještaj je potpisan 22.03. ove godine, a novi v.d. direktor je imenovan 03.04. 2024. godine.

Na Koševu su dakle odlučili smanjiti primanja uposlenika, ali istovremeno su se poslovali u velikom minusu.

Sada su izborili Evropu, a prema svemu sudeći na ljeto će desiti velike promjene. Senijad Ibričić i Simon Rožman su blizu odlaska, kao i njihovi pomoćnici.

Svi imaju važeće ugovore do ljeta naredne godine pa će na Koševu ih morati za raskid saradnje i isplatiti.

Treba istaći da je prije par dana svoj finansijski izvještaj objavio i FK Željezničar, a Plavi su naveli da su poslovali u plusu 1,5 miliona KM.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Prihodi FK Željezničar u 2023. godini bili su 8,5 miliona KM. Rashodi su bili 7 miliona KM, pa je ukupan bilans plus od 1,5 miliona KM, tačno 1.595.280 KM.

Željezničar je izborio Evropu prošle godine sezone, a ove se borio za opstanak i tek uspio nedavno spasiti, samo par kola prije kraja sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.