Zeljković na današnjoj Skupštini

Održana važna sjednica Skupštine NS BiH

Zeljković najavio reformu bh. nogometa: Napravili smo prvi korak, natjerat ćemo i entitetske saveze

Danas je održana važna sjednica Skupštine NS BiH.

Između ostalog, donesena je odluka o skraćenju Wwin lige naše zemlje. Tako će naredne sezone ligu napustiti četiri kluba, a onda će liga brojati deset klubova. Slično se sprema u Prvoj ligi FBiH te Prvoj ligi Republike Srpske.

O svemu tome i brojnim drugim stvarima govorio je i prvi čovjek NS BiH Vico Zeljković.

"Mogli ste vidjeti da je Skupština prošla u najboljem redu, sve smo izglasali jednoglasno. Svih 59 je glasalo jednoglasno, a bitna tačka je bila o sistemu takmičenja.

Skupština je prihvatila skraćenje lige sa 12 na 10. Mnogo se pisalo proteklih dana o tome i razna komentarisanja, ali ja sam znao da ćemo mi uspjeti u tome. Ona jeste bolna, pod navodnike, jer četiri kluba ispadaju, ali nismo gledali interese pojedinih klubova, već fudbala u cjelini. Ova odluka će sigurno smo podići kvalitet fudbala.

Što se tiče VAR-a, očekuje se naredne sezone VAR i doprinijeti će još boljem fudbalu. Svi će biti zadovoljni, VAR može promijeniti odluke, a greške se svugdje događaju, ne samo ovdje", rekao je Zeljković.

Najavio je i nove projekte, te dodao da NS BiH ima ozbiljne planove u mnogim stvarima.

Sprema se prava reforma bh. nogometa.

"Entiteske lige moraju smanjiti svoje lige na 14 klubova. To je prvi korak koji moramo uraditi, a onda da se priča o drugoj zajedničkoj ligi. To bi bilo razvoj kvaliteta nogometa i omogućila klubovima da i kada ispadnu te kada se vrate, vrate u boljem izdanju. Većina klubova kada uđe iz Prve lige FBiH ili Prve lige RS, teško ostane.

Takav je koncept i u Hrvatskoj. Prvo smo morali Wwin ligu smanjiti na 10 klubova, a onda natjerati entitske saveze da smanje lige na 14. Nakon toga bi bilo formiranje zajedničke druge lige".

Dotakao se i nogometne reprezentacije BiH.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Očekuju nas teški izazovi, u krizi smo, nismo se plasirali na EURO. Ipak, napravili smo plan na četiri godine, izabrali selektora, te formirali stručni štab.

Misimović je savjetnik za sport", dodao je Zeljković.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.