Poziv koji je sve odlučio

Kompany mu treba dići spomenik: Prvo su njega nazvali, a on ga nahvalio kao da mu je rođeni sin

Endin Čaušević

Vincent Kompany jučer je zvanično predstavljen kao novi trener minhenskog Bayerna što niko nije očekivao da će se desiti, a sada je poznato i ko je bio glavni "krivac" što je Belgijanac dobio priliku života da se dokaže kao trener.

Bayern je još krajem februara objavio da će Thomas Tuchel napustiti klub na ljeto i da s njim saradnja neće biti nastavljena, a tada su glavne mete ovog kluba bili Xabi Alonso i Julian Nagelsmann.

Međutim, čelnici minhenskog kluba našli su se u velikom problemu kada su treneri redom krenuli da odbijaju ponude da preuzmu klubu Bayerna zbog čega je na kraju i Tuchel bio opcija da ostane trener.

Tuchel to nije htio zbog svega što mu je klub priredio, a Bavarci su imali siromašan izbor što se tiče trenera i na kraju su sve iznenadili odlukom da šef stručnog štaba od nove sezone bude Kompany.

Ovaj 38-godišnjak prije par godina počeo je trenersku karijeru i ove sezone se nije proslavio jer je s Burnleyjom ispao iz Premiershipa. Zbog toga je fudbalska javnost bila u šoku kada je potvrđeno da pregovara s Bayernom.

Kompany je prije toga radio dvije sezone kao trener u Anderlechtu, a također toliko je proveo i u Burnleyju. No, kada je dobio poziv iz Minhena za njega nije bilo dileme da li će prihvatiti ponudu Bavaraca.

On je jučer zvanično predstavljen u Minhenu, te je potpisao višegodišnji ugovor s Bayernom. Navijačima njemačkog kluba još uvijek nije jasno zašto su čelnici Bayerna izabrali neiskusnog trenera i smatraju da bi to za Kompanyja mogao biti prevelik zalogaj.

No, činjenica je da Bayern nakon toliko odbijenica više nije imao toliko izbora, a za Kompanyja su se odlučili nakon što su kontaktirali Pepa Guardiolu.

Karl-Heinz Rummenigge potvrdio je da je Guardiola bio taj koji je bio presudan, te da je Španac itekako nahvalio Kompanyja koji je bio član njegove ekipe u Manchester Cityju nekoliko sezona.

Sada je otkriveno da je Bayern kontaktirao Guardiolu u ponedjeljak i to prije nego što su razgovarali s Kompanyjem. Prvo im je bilo bitno šta će Pep reći za Belgijanca i očito da on nije pohvalio Kompanyja jasno je da ga ne bi ni pokušali kontaktirati.

Ipak, Guardiola je itekako podržao Bayernovu ideju da dovedu Kompanyja i smatra da je on talentovan trener, veoma inteligentan i idealan izbor za posao iako ima tek 38 godina.

Na kraju je poziv čelnika Bayerna s Guardiolom bio presudan, a tek nakon toga su oni kontaktirali Kompanyja koji je oduševljeno to dočekao i ekspresno poručio da će prihvatiti ponudu ako do nje dođe.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Pregovori nisu dugo trajali i Bavarci su sve riješili za nekoliko dana, a da li su napravili dobar izbor saznat ćemo naredne sezone.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.