Rummenigge potvrdio novog trenera Bayerna i priznao da je Guardiola imao veliki utjecaj

Više nema dilema

Rummenigge potvrdio novog trenera Bayerna i priznao da je Guardiola imao veliki utjecaj

Edmir Škorić

Mjesecima su se razni treneri povezivali sa Bayernom, ali je na kraju klub sve iznenadio odabravši bivšeg igrača Manchester Cityja za nasljednika Thomasa Tuchela.

Bayern je ranije dogovorio sa Tuchelom rastanak na kraju sezone i to se nije promijenilo. Nakon sezone bez ijednog trofeja, što se u Minhenu ne pamti, Tuchel je postao slobodan, a klub počeo da traga za njegovim nasljednikom.

Uprava kluba je imala mnoge želje poput Xabija Alonsa, Juliana Nagelsmanna, Hansija Flicka ili Zinedinea Zidanea, kao i Ralfa Rangnicka, a na kraju je sve to palo u vodu, da bi izbor pao na nekadašnjeg saigrača Edina Džeke, Vincenta Kompanyja.

Ovaj 38-godišnjak dolazi na Allianz-Arenu, što je potvrdio i Karl-Heinz Rummenigge, koji je priznao da je Pep Guardiola imao puno utjecaja na tu odluku njemačkog viceprvaka.

Karl-Heinz Rummenigge, član nadzornog odbora kluba, pojasnio je situaciju gostujući na Sky Sportu.

Oglasi

"Naš direktor odlučio je za novog trenera izabrati Vincenta Kompanyja. Uređujemo detalje i tada će biti službeno", rekao je Rummenigge, priznavši da je dosta utjecaja imao Guardiola, koji je dugo godina Kompanyja imao za kapitena svog tima, a sam trenirao u prošlosti ekipu Bayerna.

"Pep Guardiola također nam je pomogao oko Kompanyja i govorio je vrlo dobro za Vincenta kao jako taelntovanog trenera. Pep dobro poznaje Vincenta i njegovo mišljenje je jako cijenjeno ".

Tako će nakon višemjesečne potrage za zamjenom za Thomasa Tuchela i nakon što su dobili odbijenicu Xabija Alonsa, Rangnicka, Flicka, Zidanea i Emeryja, legendarni belgijski stoper biti zadužen za povratak Bayerna na staze slave nakon užasne godine u kojoj su ih zasjenili Bayer Leverkusen u Bundesligi i Kupu, a po svemu sudeći Real Madrid u Ligi prvaka.

Kompany ima samo 38 godina, ali ne dolazi u Minhen bez trenerskog iskustva. Svoju kratku trenersku karijeru počeo je u Anderlechtu u ljeto 2020. godine i tamo je odradio 90 utakmica, a potom je preuzeo Burnley u ljeto 2022. godine.

Ove sezone pod njegovim vodstvom Burnley je na 38 mečeva u Premier ligi imao pet pobjeda, devet remija i 24 poraza.

Oglasi

Ipak, mnogi su navijači Bayerna i ljubitelji fudbala širom Evrope pomalo skeptični jer je Burnley ispao iz Premier lige i Kompanyjevo imenovanje za trenera dolazi kao veliko iznenađenje, no očito su riječi Guardiole imale težinu.

Sportski direktor Bayeran Max Eberl nagovijestio je da bi sljedeći trener mogao biti izvanredan izbor.

"Ponekad se otvore vrata za koja niste očekivali da će se uopće otvoriti", rekao je Eberl. Bio je to nagovještaj da sljedeće imenovanje neće biti glavni trener na ničijem radaru i ako je Eberl želio iznenaditi medije, to mu je itekako uspjelo.

Kompany je u najuspješnijem belgijskom klubu Anderlechtu u prosjeku osvajao samo 1,7 bodova po utakmici. Ali kao što ističe regionalni menadžer Belgije Bart Tamsyn, nedostatak uspjeha ima vrlo malo veze s Kompanyjem, već više s realnošću s kojom se Anderlecht suočio kao klub u teškim financijskim problemima.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Anderlecht nije bio spreman za Kompanyja", rekla je Tamsyn. “Više puta se morao osloniti na mlade koji nisu bili spremni zbog financijskih problema. Na primjer, Anderlecht je redovito morao čekati do posljednjeg trenutka prijelaznog roka kako bi doveo jeftinije igrače, ali u tom trenutku belgijska liga već je u tijeku oko pet utakmica i Kompany je u tom trenutku još morao ubaciti nove igrače. Na kraju su jedni rekli da je Kompany dobio dovoljno promjena, drugi su rekli da Anderlecht treba zadržati povjerenje u njega i učiniti više kako bi mogao provesti svoje ideje i viziju.”

Epizode u Anderlechtu i Burnleyju govore zanimljivu priču o Kompanyju. Anderlecht nije imao resurse ili infrastrukturu za provedbu svih Kompanyjevih ideja, niti je momčad bila te kvalitete da igra igru ​​koju je Kompany zamislio. U Burnleyju, Kompany je u početku nadgledao klub sa značajnim resursima u usporedbi s drugim momčadima u prvenstvu i dobro je prošao. Tek kada je došao do Premier lige i morao raditi s relativno malim resursima u odnosu na konkurenciju, počeo se mučiti.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Interista
Kompany ce bayern dovesti do zvaite hahahaha
0 0
Interista
Kompany ce bayern dovesti do zvaite hahahaha
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi