Jedan od najvećih tenisera svih vremena

Sedam najboljih trenutaka u karijeri Novaka Đokovića

Midhat Šljivak

Novak Đoković je definitivno jedan od najboljih tenisera svih vremena. 

Najbolji teniser svijeta je do sada uspio osvojiti gotovo sve, a i van terena je izuzetna osoba i zabavljač.

7. Prva Grand Slam titula

Pobjedom nad francuskim teniserom Joom Wilfriedom Tsongom (3:1) Novak je 2008. godine po prvi put osvojio jedan Grand Slam. Prvijenac je ostvario na Australian Openu, a zatim je ovaj turnir osvajao još tri puta.

6. Osvajanje Davis Cupa

Jedan je od najvećih uspjeha Novaka Đokovića je osvajanje Davis Cupa. Srbija je polagala sve nade u Novaka, a pobjedom nad Francuzima u finalu su stigli do dugo čekanog trofeja zahvaljujući upravo Đokoviću. Meč se igrao od 3. do 5. decembra 2010. godine u Beogradu.

5. Osvajanje Wimbledona

Đoković je u finalu najprestižnijeg teniskog turnira savladao Rafaela Nadala, te je po prvi put osvojio titulu na najprestižnijem svjetskom turniru Wimbledonu 2011. godine. Isti uspjeh je ponovio 2014. godine.

4. Postao prvi teniser svijeta

Novak je do prvog mjesta na ATP listi po prvi put u karijedi došao 4. jula 2011. godine. Također, nakon nekoliko padova, danas je ponovo broj jedan i jednostavno mu trenutno nijedan drugi teniser nije ni blizu. Još dugo će Novak vladati svjetskim tenisom.

3. Postao po prvi put otac

Najradosniji dan u karijeri Novaka Đokovića je 21. okotbar 2014. godine. Njegova supruga Jelena je na svijet donijela sina, a roditelji su odlučili da mu daju ime Stefan.

2. Stigao do 600. pobjede u karijeri

Također, na ATP Mastersu u Parizu je Đoković stigao do 600. pobjede u karijeri. Tako je postao jedan od samo pet aktivnih igrača koji imaju 600 i više pobjeda u karijeri. Bio je to upravo meč protiv Raonića, koji je svjedočio povijesnom trenutku.

1. Osvajanje 20. Mastersa u karijeri

Pobjedom nad kanadskim teniserom Milošem Raonićem 2. novembra 2014. godine na Mastersu u Parizu Novak je stigao do 20. titule na Masters turnirima. Kanađanin nije imao šanse protiv rasploženog Novaka, koji je ispisao povijest tenisa. Po broju osvojenih Mastersa ispred Đokovića su još Rafa Nadal, Roger Federer i legendarni Ivan Lendl.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.