Ferguson priznao ko je najgore pojačanje koje je doveo u United: "I danas me osuđuju zbog njega"

Bez dlake na jeziku

Ferguson priznao ko je najgore pojačanje koje je doveo u United: "I danas me osuđuju zbog njega"

Edmir Škorić

Legendarni menadžer Manchester Uniteda, Sir Alex Ferguson, jednom je prilikom otvoreno priznao ko je najgore pojačanje koje je doveo u klub.

Ferguson je u Manchesteru proveo čak 26 sezona i osvojio je čak 38 trofeja, uključujući 13 naslova Premier lige, pet FA kupova i dva naslova Lige prvaka.

Mnogi imaju običaj reći da se United nikada neće oporaviti od njegovog odlaska i zaista, već godinama United ne liči na sebe bez legendarnog Škota na klupi.

Iako se Škot smatra jednim od najvećih menadžera u historiji ne samo Uniteda nego i fudbala generalno, kao i bilo koji drugi menadžer, znao je donijeti loše odluke. Nije ih bilo puno, ali s vremena na vrijeme znao je da "sam sebi zagorča život".

Jednom prilikom je u intervjuu za Guardian priznao da je njegova najveća greška kada su u pitanju kupovine fudbalera bila kupovina Ralpha Minea.

Oglasi

Govoreći na večeri Udruge menadžera lige, Ferguson je priznao da je Milne, koji je prešao na Old Trafford u novembru 1988. iz trećeligaša Bristol Cityja, njegovo najveće razočarenje.

"Moje najgore potpisivanje? Ralph Milne. Platio sam samo 170.000 funti, ali još uvijek me osuđuju zbog toga".

Milne je postigao tri gola u 22 utakmice u svojoj prvoj sezoni na Old Traffordu prije nego što je izgubio mjesto u prvoj ekipi. Veznjak je razriješen ugovornih dužnosti 1991. i nikada više nije igrao fudbal.

U međuvremenu, Ferguson je također dao počasno priznanje za 3,5 miliona funti koje je United platio 2003. za Erica Djembu-Djembu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Naravno, Fergusonovo vrijeme na čelu Old Trafforda također je donijelo neke mudre poslove, s Peterom Schmeichelom kojeg je menadžer nazvao "pogodbom stoljeća" nakon što je potpisao iz Brondbyja za samo 750.000 funti.

S druge strane, Eric Cantona, koji je zabio 82 gola u pet sezona u Unitedu, koštao je samo 1,2 miliona funti, dok je transfer Cristiana Ronalda iz lisabonskog Sportinga vrijedan 12,25 miliona funti svakako jedan od najboljih poslova škotskog stručnjaka za vrijeme boravka u Manchesteru.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi