10 fudbalera koji nisu bili zvijezde u mladosti

Imali su kasni razvoj, ali su postali vrhunski fudbaleri

Midhat Šljivak

Veliki broj fudbalskih majstora relativno je kasno počeo fudbalsku karijeru.

Iako se danas ugovori s mladim fudbalerima potpisuju dok su još tinejdžeri, neke od zvijezda najvažnije sporedne stvari na svijetu su imale težak put do slave.

Ugovore su dobijali i dvije ili tri godine nakon završetka omladinskih kategorija.

10. Didier Drogba

Legenda Chelseaja je svoj prvi profesionalni ugovor potpisala sa 21 godinom. Sjajni napadač nikada nije bio u bilo kakvoj školi fudbala, a profesionalac je postao s 21 godinom u dresu Le Mansa. Ostalo je povijest...

9. Miroslav Klose

Najbolji strijelac u historiji SP-a Miroslav Klose je sa 20 godina igrao amaterski fudbal u petoligašu Homburgu. Radio je tada na građevini, a 1999. godine je potpisao prvi profesionalni ugovor. Samo tri godine kasnije je oduševio svijet na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, a postao je i najbolji strijelac u povijesti SP-a.

8. Luca Toni

Prije potpisa za Palermo Luca Toni je krstario po timovima u  Seriji B i C1. Prekretnica je bio potpis za Palermo 2003. godine. Imao je 26 godina, a nakon toga je igrao za Fiorentinu, Bayern i Juventus...

7. Ian Wright

Legenda Arsenala Ian Wright počeo je relativno kasno s fudbalom. Tri mjeseca prije 22 rođendana je potpisao prvi ugovor s Crystal Palaceom. Nakon toga je otišao u Arsenal, te je postao legenda Topnika.

6. Ruud van Nistelrooy

Fantastični holandski napadač Ruud van Nistelrooy je tek sa 19 godina imao priliku da zaigra u drugoj ligi. Nastupao je za ekipu Den Boscha, ali velika karijera mu se nije predviđala. Ipak, odličnim partijama je privukao pažnju PSV-a, da bi ga ovaj klub lansirao u evropske velikane Manchester United i Arsenal.

5. Dado Pršo

Dado Pršo je bio automehaničar kada ga je slučajno trener Monaca Jean Tigana vidio u susretu jedne amaterske lige. Imao je hrvatski fudbaler 25 godina u tom trenutku, ali je dostigao slavu igrajući za Monaco i Glasgow Rangers, kao i za reprezentaciju Hrvatske.

4. Yuto Nagatomo

Japanac je do 21. godine studirao igrajući rekreativno fudbal za Meiji univerzitet. Zatim se priključio ekipi FC Tokyo, nakon čega je počeo njegov vrtoglav uspjeh. Trenutno je igrač Intera.

3. Edin Džeko

Bh. reprezentativac je sa 19 godina igrao u češkoj drugoj ligi. Zatim je do 21. godine igrao za Teplice, nakon čega odlazi u Wolfsburg. To mu je bila prekretnica u karijeri, a svi znamo šta je do sada sve postigao u Manchester Cityju i reprezentaciji BiH.

2. Emanuele Giaccherini

Karijeru je počeo u Ceseni sa 19 godina. Do 23. je nastupao u trećeligašima, da bi samo tri godine kasnije dobio ugovor života s Juventusom. Postao je zatim i reprezentativac Italije, da bi potom potpisao za ekipu Sunderlanda u Engleskoj

1. Ole Gunnar Solskjaer

Norvežanin je slavu stekao igrajući za Manchester United. Sa 21 godinom je dobio prvi profesionalni ugovor s ekipom Moldea, da bi 1996. godine došao u Manchester United, gdje je postao sjajan strijelac, a zaradio je i nadimak "ubojica dječjeg lica".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.