Odlaze velikani

Bez njih fudbal više neće biti isti

Edmir Škorić

Mnogi veliki igrači najavili su kraj na kraju sezone i definitivno će fudbal biti siromašniji za 10 legendi...

10. Alessandro Del Piero

Alessandro Del Piero je jedna od velikih legendi evropskog fudbala, a najveći trag ostavio je u Torinu, gdje je igrao od 1993. do 2012. godne za Juventus, s kojim je osvojio brojne trofeje. Otišao je u Sydney 2012. godine, a sada je član Delhija (Indija) i njegova karijera će se završiti na kraju sezone.

9. Antonio Di Natale

Još jedna zvijezda italijanske Serije A će okončati karijeru krajem sezone (iako nije ozvaničeno). Popularni Toto je ikona Udinesea, ali ujedno je igrač koji je možda zaslužio da igra u većem klubu i da osvaja trofeje. U Udinama je od 2014. godine, odigrao je 350 utakmica za crno-bijele i postigao je 188 golova. Još uvijek igra, ali nažalost neće njegova karijera vječno trajati…

8. Nicolas Anelka

Za razliku od Di Natalea, Anelka je imao bogatu karijeru, pa je tako igrao i za PSG, Real, Arsenal, Liverpool, Manchester City, Bolton, Chelsea, Juve, a sada igra u Alžiru. Po svemu sudeći, na ljeto će reći zbogom aktivnom igranju fudbala.

7. Rio Ferdinand

Dugo godina je Ferdinand bio sinonim vrhunskog stopera. S Manchester Unitedom i Alexom Fergusonom je harao Premiershipom, imao dosta uspjeha i u Evropi i jedan je od najbolj, ako ne i najbolji stoper kojeg je Engleska imala. Sada igra za Queens Park Rangers, a u 2014. godini je upisao osam nastupa. Bliži se kraj njegove sjajne karijere…

6. Juan Riquelme

Riquelme je završio svoju igračku karijeru. Argentinski maestro je zadnje utakmice igrao u Argentinos Juniorsima, a u karijeri je nastupao za Barcelonu, Villarreal… i definitivno je jedan od onih “desetki”. Pravih, pravcatih desetki.

5. Ricardo Carvalho

Portugalski stoper je imao šta da ponudi i još uvijek ima, ali godine su ga stigle (36) i ubrzo će okačiti kopačke o klin. Carvalho je godinama bio sjajan u odbrani Chelseaja, da bi 2010. godine potpisao za Real Madrid, a onda je otišao u bogati Monaco, čiji je još uvijek član.

4. Didier Drogba

Didier Drogba je jedan od najboljih napadača u posljednjih 10-ak godina. Reprezentativac Obale Slonovače je počeo karijeru u Marseilleu, najbolje godine proveo u Chelseaju, kojeg je privremeno napustio, pa se opet vratio. Jose Mourinho, ali i svi zaljubljenici u fudbal ga obožavaju. Šteta je što igra svoju posljednju sezonu.

3. Esteban Cambiasso

Cambiasso je jako zahvalan igrač, kojeg nema previše u medijima, ali svoj posao uredno obavlja na fudbalskim terenima. Svoje najbolje partje pružao je u Real Madridu i Interu, ali je u poznim godinama otišao u Leicester. Trenutno ima 34 godine i broji posljednje utakmice…

2. Brad Friedel

Američki golman je u junu 20014. godine potpisao posljednji ugovor i postao je najstariji golman u Premier ligi. Friedel je imao 17 godina dugu karijeru, a branio je za Liverpool, Blackburn, Aston Villu i Tottenhan, te je jedan od legendi Premiershipa.

1. Alessandro Nesta

Još jedna legenda italijanskog nogometa. Nesta je godinama bio među najboljim stoperima svijeta, a najveći trag ostavio je u Milanu. Osvojio je Svjetsko prvenstvo, tri Scudetta, dvije Lige prvaka i šta sve ne… Zadnju sezonu provodi u Indiji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.