Profesionalne karijere otišle u drugi smjer

Fudbaleri koji su mogli uspjeti u drugim sportovima

A. Haznadarević

Da profesionalni sportisti imaju osnovne predispozicije da bi uspjeli u bilo kojem sportu, te da su to obično tako sportski talentovane osobe da ih samo malo prakse dijeli od preorijentacije karijere u neku drugu, postoji ogroman broj primjera. Ipak, imena šest slavnih sportista i njihovi počeci u svijetu sporta su posebno interesantni.

Zlatan Ibrahimović - Taekwondo

O Zlatanu Ibrahimoviću i borbenoj vještini taekwondo, manje-više svi znaju par činjenica, poput one da je vlasnik crnog pojasa. Čak se smatra da je pomenuta vještina imala presudan značaj u karijeri slavnog napadača, a njegovi najljepši golovi koje je postigao, prvenstveno su plod tog znanja koje ostali fudbaleri nemaju. Ibrahimović je u jednom intervjuu istakao da će nakon okončanja fudbalske karijere biti taekwondo sudija.

Roy Keane - Boks

Legenda Manchester Uniteda Roy Keane, jedan je od najvećih boraca koje su Crveni Đavoli imali u svom sastavu ikada. Ne samo da je bio jako požrtvovan i temperamentan u svakoj utakmici, već je bio i doslovno borac - bokser, koji je na sjajan način započeo karijeru u ringu. Naime, sa 9 godina se počeo baviti ovim borilačkim sportom, a do odustanka i potpunog posvećivanja fudbalu, upisao je i četiri prave borbe u omladinskim takmičenjima, pobijedivši u svakoj od njih.

Theo Walcott - Atletika

Možda Theo Walcott važi za jako kvalitetnog fudbalera, ali njegove atletske sposobnosti su tek ono što uistinu iznenađuje. On je igrač koji drži rekord u brzini sprinta u Arsenalu, u istom onom gdje je Thierry Henry kao jedan od najvećih atleta svojevremeno postavio nedodirljivi rekord, kog je Walcott kasnije oborio. Čak je zabilježeno da je jedne prilike pretrčao 100 metara u vremenu od samo 10,3, što je tek za nešto više od pola sekunde slabije od vremena velikog Usaina Bolta.

Wayne Rooney - Boks

Još prije početka igranja fudbala, Wayne Rooney je gajio veliku ljubav prema boksu. Današnji kapiten reprezentacije Engleske i Manchester Uniteda je često boksao sve do svoje 15. godine kada je dobio upozorenje iz svog Evertona. Jednom je u intervjuu izjavio da je svake večeri imao običaj uzeti svoj par rukavica i vježbati boks, ali da su mama i njegov tadašnji klub Everton bili ustrajni u tome da se fokusira samo na fudbal.

Phil Neville - Kriket

Bivša zvijezda Manchester Uniteda i Evertona Phil Neville, ne samo da je ostvario impozantnu fudbalsku karijeru, već je napravio je jedan od najvećih prekreta preorijentisavši se sa ozbiljnog bavljenja kriketom na fudbal. On je čak bio kapiten U-15 kriket reprezentacije Engleske, te je bio član drugog tima Lancashirea.

Joe Hart - Kriket

Najbolji engleski golman, koji je već godinama nezamjenjiv na golu reprezentacije Engleske i Manchester Cityja, prije početka fudbalske karijere bavio se kriketom. Joe Hart je čak u periodu od 2003. do 2005. godine igrao u prvom timu kriket kluba Shrewsbury CC, koji se takmičio u District premier ligi. Igrao je na poziciji bacača, što najbolje govori zbog čega današnji golman Građana ima mogućnost da loptu pošalje jako daleko i bez degažiranja nogom. Uprkos velikim koracima ka zavidnoj karijeri, 2005. godine se u potpunosti posvećuje fudbalu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.