FOTO: EPA

Francuska izubila troje sportista

Londonsko prokletstvo: 16 mrtvih sportista sa OI 2012.

Adnan Beganović

Iduće godine u Rio de Janieru će se održati Olimpijske igre, a nja istim zbog smrtnih slučajeva neće biti 16 sportista koji su branili boje svojih zemalja na Olimpijskim igrama 2012. godine u Londonu.

Od avgusta 2012. godine, kada su održane Olimpijske igre u Londonu, pa do danas je život izgubilo čak 16 sportista sa Igara u Londonu.

Najviše sportista u pomenutom peridou izgubila je Francuska, njih troje, a po dvoje sportista iz Velike Britanije i Rusije su nas napustili., Po jedan sportista iz SAD-a, Australije, Tajlanda, Gvatemale, Mikronezije, Južne Afrike, Egipta, Kanade i Bjelorusije, koji su učestvovali na Igrama u Londonu nisu više među živima.

Elena Baltacha, tenis - Velika Britanija (1983 - 2014)

Elena Baltacha je rođena 1983. godine u Kijevu, a preminula je 4. maja u Ipswichu od raka jetre. Otac joj je bio profesionalni fudbaler i zbog toga je odrasla u Engleskoj čije je državljanstvo uzela. Na Olimpijskim igrama u Londonu stigla je do 2. kola u kojem je poražena od Ane Ivanović. Od 2002. do 2012. bila je najbolja britanska teniserka, a najbolje plasirana na WTA listi je bila 2010. godine kada je zauzimala 49. mjesto.

Christian Lopez, dizanje tegova - Gvatemala (1984 - 2013)

Christian Lopez (dizanje tegova) je rođen 1984., a prminuo je 2013. godine od upale pluća. U svojoj uspješnoj karijeri je bio prvak Srednje Amerike i Kariba, a učestvovao je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012.

Keitani Graham, hrvanje - Mikronezija (1980 - 2012)

Keitani Graham je rođen na Havajima gdje je i odrastao, a na Olimpijskim igrama u Londonu je nastupao pod zastavom Mikronezije, državice koja na Olimpijskim igrama učestvuje od 2000. godine. Preminuo je 2012. godine od srčanog udara.

Laurent Vidal, triatlon - Francuska (1984 - 2015)

Laurent Vidal je bio jedan od boljih evropskih triatlonaca. Višestruki je francuski prvak, a branio je boje Francuske na Olimpijskim igrama u Pekingu i Londonu gdje je zauzeo visoko 5. mjesto. Preminuo je 10. novembra ove godine u snu od srčanog udara.

Julija Baljkina, atletika - Bjelorusija (1984 - 2015)

Julija Baljkina je atletičarka koja je u Londonu pod zastavom Bjelorusije nastupala na 100 metara i štafeti 4x100. Prije nešto više od mjesec dana policija je objavila da je nestala, a nakon višednevne potrage je pronađena mrtva. Njeno tijelo zakopano je u jednoj šumi u blizini Minska, a ubio ju je bivši dečko koji je to i priznao.

Jakkrit Panichpatikum, streljaštvo - Tajland (1973 - 2013)

Jakkrit Panichpatikum je na Olimpijskim igrama u Londonu učestvovao u tri discipline, ali nije ostvario neke značajnije rezultate. Ubijen je 19. oktobra 2013. godine i to iz pištolja dok je sjedio u svom automobilu. Mjesec dana kanije njegova punica je priznala krivnju i to javno putem televizije objasnivši da je kćerku htjela osloboditi od višegodišnjeg maltretiranja.

Abdelrahman El-Trabely, hrvanje - Egipat (1989 - 2013)

Abdelrahman El-Trabely je Egipat predstavljao na Olimpijskim igrama u Londonu u konkurenciji do 120 kilograma. Ubijen je 2013. godine i to od strane ekipatskih sigurnosnih službi tokom protesta u znak podrške svrgnutom egipatskom predsjedniku Mohamedu Morsiju.

Andrew Simpson, jedrenje - Velika Britanija (1976 - 2013)

Andrew Simpson je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojio srebrenu medalju, a četiri godine ranije bio je olimpijski prvak. U 2010. godini se okitio i titulom svjetskog prvaka, a bio je omiljeni britanski jedriličar. Život je izgubio 2013. u San Franciscu pripremajući se za America's Cup. Tokom jednog treninga ostao je pod vodom nakon što se prevrnuo katamaran. Za ovu nesreću  još uvijek nije otkriven uzrok.

Camille Muffat, plivanje - Francuska (1989 - 2015)

Camille Muffat je na Olimpijskim igrama u Londonu osvojila tri medalje, zlato na 400 metara slobodno, srebro na 200 metara slobodno i bronzu u štafeti 4x200 slobodno. Život je izgubila 9. marta ove godine u Argentini u sudaru dva helikoptera kojima su letjeli učesnici reality showa francuske televizije.

Alexis Vastine, boks - Francuska (1986 - 2015)

Francuski bokser Alexis Vastine predstavljao je svoju domovinu na Olimpijskim igrama u Londonu i Pekingu gdje je osvojio bronzanu medalju. Život je izgubio 9. marta ove godine u Argentini kao i Camille Muffat. Bio je jedna od deset žrtava helikopterske nesreće.

Trevor Moore, jedrenje - SAD (1985 - 2015)

Trevor Moore je boje Sjedinjenih Američkih Država branio na Olimpijskim igrama u Londonu. Posljednji put je viđen motornom čamcu na napuhavanje, koji je kasnije prazan pronađen na otvorenom moru kod Miamija. U njemu su pronađene Mooreove stvari, ali za njim se još uvijek traga. Pretpostavlja se da je mrtav.

Daundre Barnaby, atletika - Kanada (1990 - 2015)

Daundre Barnaby je rođen u Saint Ann'su (Jamajka), ali je uzeo kanadsko državljanstvo i 2012. godine je u Londonu branio boje ove države. Trčao je u disciplini 400 metara, zauzeo je 29. mjesto, a utopio se u okeanu tokom trening kampa kanadske reprezentacije. Njegovo tijelo je pronađeno pet sati nakon utapanja, a pretpostavlja se da ga je odnijela jaka morska struja.

Billy Ward, boks - Australija (1993 - 2013)

Billy Ward je bio velika nada australskog boksa, a sebi je život oduzeo 2013. godine. Učestvovao je na Olimpijskim igrama u Londonu, a njegovo samoubistvo šokiralo je Australiju. Smatra se da je ruku na sebe podigao zbog depresije.

Besik Kuduhov, hrvanje - Rusija (1986 - 2013)

Besik Kuduhov je bio jedan od najboljih svjetskih i ruskih hrvača u posljednjih nekoliko godina. Na Olimpijskim igrama u Londonu je osvojio srebrenu medalju, a četiri godine ranije u Pekingu se okitio bronzom. Poginuo je 2013. godine u saobraćajnoj nesreći kada se njegov automobil sudario sa kamionom.

Burry Stander, biciklizam - Južna Afrika (1987 - 2013)

Burry Stander je na Olimpijskim igrama u Londonu imao zapažen nastup. U brdskom biciklizmu je zauzeo 5. mjesto, a život je izgubio 2013. godine kada ga je tokom treninga udario taksist. Vozač taxija je osuđen ove godine za ubistvo iz nehata.

Jelena Ivaščenko, judo - Rusija (1984 - 2013)

Jelena Ivaščenko, poznata pod nadimkom "bijela medvjedica" na Olimpijskim igrama u Londonu je predstavljala Rusiju. Četiri puta je bila evropska prvakinja, na SP je osvojila srebrenu medalju, no na Igrama nije uspjela. Oduzela je sebi život skočivši sa 15. sprata stambene zgrade, a sumnja se da je bila depresivna zbog neuspjeha na Igrama u Londonu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.