Poljska domaćin 12. EP-u za rukometaše

Počinje EP u rukometu: Kome će pripasti zlato?

Edmir Škorić

U Poljskoj danas počinje Evropsko prvenstvo u rukometu.

Dvanaesto Evropsko rukometno prvenstvo održat će se od 15. do 31. januara u Poljskoj. 

U pet gradova čeka nas dosta uzbuđenja, počevši već od mečeva u grupnoj fazi. 

Na EP-u nastupaju domaćin Poljska, Mađarska, Danska, Francuska, Švedska, Slovenija, Hrvatska, Norveška, Španija, Island, Srbija, Crna Gora, Rusija, Makedonija, Bjelorusija. 

Grupa A: Francuska, Poljska, Makedonija, Srbija

Jedna od najzanimljivijih je grupa A u kojoj, osim domaćina, nastupaju Francuska, Makedonija i Srbija.

Reprezentacija Srbije traži kartu za Olimpijske igre u Riju, te se nada da može doći do neke od medalja, mada je to teško očekivati u ovako jakoj konkurenciji.

Nakon osvojenog srebra u Srbiji, Orlovi su u velikom padu i teško da mogu nešto više napraviti na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Selekcija Francuske godinama je u samom vrhu, no ovaj put dolazi u izmijenjenom sastavu zbog brojnih povreda. Šest je novih imena na spisku francuskog selektora Clauad Oneste. 

Ipak, to ne bi trebalo spriječiti Francuze da budu među tri u grupi i da prođu dalje. 

Poljska je uvijek nezgodna, sjajna selekcija, još će imati podršku domaćih navijača i od nje se očekuje da bez problema prođe dalje, dok je Makedonija ipak uz Srbiju autsajder i borit će se za treće mjesto iako u svojim redovima ima sjajnog Lazarova

Prvo kolo:

Francuska - Makedonija (danas u 18)

Poljska - Srbija (danas u 20:30)

Grupa B: Hrvatska, Island, Bjelorusija, Norveška

Hrvatska je u izmijenjom sastavu, sa novim selektorom Željkom Babićem i Euro u Poljskoj bi trebao da bude početak za podmlađenu selekciju Kauboja.

Nakon dugo vremena može se reći da Hrvatska nije favorit na jednom veliom takmičenju. Nema više Vorija, Muse, Bičanića, Ninčevića, Vukovića... Samo su trojica iznad 29 godina,  to su golman Alilović koji ima 30 i Horvat s 31 godinom. 

Prvi cilj Hrvatima bi trebao da bude da prođu grupu koja nije nimalo lagana.

Bjelorusija će prva odmjeriti snage s Hrvatskom na Euru. To je reprezentacija s kojom se i naša reprezentacija suočavala ranije i vjerovatno je dobro poznajete. 

Igra Bjelorusije zasniva se na iskusnom Sergeju Rutenki, koji više nije baš onaj stari. 

Norveška nije igrala u Kataru, a na EP-u u Danskoj je završila tek na 14. mjestu, iza sebe ostavivši jedino Češku i Crnu Goru.

Selektor Christian Berge želi da vrati Norvežane u sami vrh evropskog rukomet. Mladi Sagosen bi mogao da bude prevaga Norvežana, smatra se jednim od najvećih rukometnih talenata. Tu je i mladi golman Bergerud, iskusni Ervik...

Najopasnija u grupi B je selekcija Islanda. Sigurdson, Palmarsson, Gunnarsson  i društvo definitivno mogu puno na Euru i krasi ih jak kolektiv i čvrsta igra u odbrani.

Ipak, mana im je ta što mogu od bilo koga da izgube. U Kataru ih je pobijedila Švedska, a onda su zamalo slavili prtoiv Francuske. Definitivno mogu među osam najboljih na svijetu.

Prvo kolo:

Hrvatska - Bjelorusija 

Island - Norveška

Grupa C: Španija, Švedska, Njemačka, Slovenija

Grupa u kojoj igraju Španija, Njemačka, Švedska i Slovenija je definitivno grupa smrti.

Španija je igrala polufinale SP-a i ispala je od Francuske. Ostali su potom i bez bronce, pošto je Poljska bila bolja u meču za treće mjesto. Španci imaju iskustvo, napast će sada Euro u Poljskoj.

Uz Francuze i Dance su Španci uvijek favoriti, a dolaze u Poljsku jači za Dušebajeva i Šterbika, koji u Kataru nsiu igrali zbog povreda. Enterrios je i dalje lider tima, iskusni pivot Aguinagalde će biti velika opasnost po protivničke odbrane.

Šveđani su dobro krenuli u Kataru, ali nisu dugo izdržali, završili su deseti. Selektorski duo Lidgren i Olsson očekuju puno više u Poljskoj. Brza tranzicija, kontra i polukontra su im najjače oružje, ka oi sjajni golman Andersson, koji brani u Bundesligi.

Od Njemačke se ne može previše očekivati u grupi u kakvoj se nalazi. Nijemci su u Poljsku stigli bez ključnih igrača kao što su Groetki, Wiencek, Drux i Gensheimer.

Talentirano krilo Kiela Dahmke je najveći adut Njemačke, koja ipak neće moći puno da napravi. No, ko to zna...

Od Slovenije se možda ne bi previše očekivalo da na klupi nema Veselina Vujovića. Nedavno su Slovenci razbili Hrvatsku u prijateljskoj utakmici. 

U Kataru su Slovenci bili osmi, a preko Zormana i Gajića, sjajnih igrača, traže još bolji plasman na Euru. 

Vujovićeva Slovenija sigurno sprema nešto veliko u Poljskoj, a protiv Švedske već danas ima priliku da pokaže koliko može.

Prvo kolo:

Španija - Njemačka

Švedska - Slovenija

Grupa D: Danska, Mađarska, Rusija, Crna Gora

Nema puno dilema u grupi D. Danci su veliki favoriti za medalju, lako će proći dalje, a borba za drugo mjesto bi mogla da bude zanimljiva.

Danci godinama s Francuskom razmjenjuju evropski tron, pa će i u Poljskoj, kada su Francuzi oslabljeni, doći do novog zlata.

Mikkel Hansen će predvoditi Dance. Ponajbolji rukometaš svijeta igra u vrhunskoj formi.

Pored Hansena, važnu ulogu igrat će i golman Niklas Landin, a t uje i iskusni Lindberg, kojem problem ne predstavlja ni to što ima 35 godina. Pivot Barce Noddesbo je također neko koga treba spomenuti. Bez dileme, Danska je jedan do glavnih favorita za medalju. 

Talant Dušebajev želi puno toga da napravi s Mađarskom nakon propuštenog SP-a u Kataru.

Dušebajev je u Poljskoj radio kao trener Kielca i "na domaćem terenu" vjerovatno ima šta da pokaže, kako on, tako jasno i njegovi igrači.

Mađarska želi da izbori prvenstveno Olimpijske igre u Riju, a uzdaju se u 34-godišnjeg igrača Veszprema Laszla Nagyja. 

Rusi su bili jako trofejni 90-ih godina, ali već 16 godina su bez medalje na evropskim prvenstvima. U Kataru su bili tek 19., pa je stigao novi selektor, Dmitrij Torgovanov.

Rusi na Euro dolaze bez 30-godišnjeg Igropula, koji je završio karijeru. Crna Gora je i dalje bez pobjede, a igrala je na dva Eura. Dosad su jedino odigrali neriješeno protiv Rusije (25:25) i to im je najbolji rezultat.

U timu Crne Gore igra i nekadašnji igrač sarajevske Bosne Fahrudin Melić, koji sada igra u PSG-u.

Prvo kolo:

Mađarska - Cran Gora

Danska - Rusija

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.