Najveći pobjednički nizovi u Premijer ligi

S. Bošković

Fudbaleri Sarajeva su pobjedom protiv Širokog Brijega na Koševu rezultatom 2:0 došli do osme uzastopne pobjede u prvenstvu ove godine.

Zbog sjajnog niza Sarajeva prisjetili smo se nekih sjajnih nizova bh. klubova u  Premijer ligi Bosne i Hercegovine od sezone 2002/2003. otkada u elitnom rangu bh. fudbala učestvuju klubovi sa prostora cijele BiH.

U nastavku slajda možete pročitati iz koje sezone potječu ti nizovi, te da li su klubovi iskoristili sjajan niz da sezonu završen s titulom ili ne.

12. FK Sarajevo - prelaz s sezone 2002/03 na 2003/04- sedam pobjeda u nizu

Fudbaleri Sarajeva sjajno su igrali u finišu sezone 2002/2003 gdje su u posljednja četiri kola upisali četiri pobjede, te osvojili maksimalan broj bodova. No, sjajan finiš Sarajevu u samom finišu sezone je donio tek treće mjesto na tabeli s 69. osvojenih bodova, čak 13 manje od drugoplasiranom Željezničara, te 16 manje od prvaka Leotara. 

Tim s Koševa u istom tempu je nastavio i narednu sezonu 2003/2004, gdje je u prva tri kola upisao tri pobjede bez primljenog gola. No, pozicija na kraju sezone bila je ista kao i prethodne. NK Široki Brijeg bio je prvak, a drugoplasirani je završio Željezničar. 

11. FK Željezničar - prelaz s sezone 2003/04 na 2004/05 - sedam pobjeda u nizu

Fudbaleri  Željezničara imali su sjajan finiš sezone 2003/04, gdje su u posljednja četiri susreta ubilježili maksimalnih 12 bodova. Ipak, na kraju se ispostavilo da sjajna igra Željezničara tijekom čitave sezone, a pogotova na kraju nije bila dovoljna za titulu, s obzirom na to da su Plavi sezonu okončali s 59 bodova, dva manje od prvaka Širokog Brijega. 

U narednu sezonu Plavi su ušli sjajno, s tri pobjede u prve tri utakmice, no kasnije je ipak titulu slavila ekipa Zrinjskog s deset bodova više od drugoplasiranog Željezničara.

10. FK Sarajevo - sezona 2012/2013 - sedam pobjeda u nizu

Sezonu 2012/2013 fudbaleri Sarajeva su otvorili sjajno. Na klupi Bordo tima sjedio je Dragan Jović koji je u prvih osam kola ubilježio sedam pobjeda. Nakon početnog remija na Koševu protiv Čelika (0:0), Sarajevo je upisalo niz od sedam pobjeda koji je prekinut u devetom kolu. 

Sjajan niz tima s Koševa zaustavio je Travnik na Piroti u devetom kolu (2:0). Bordo ekipa upala je u krizu rezultata i nakon remija protiv Gradine Dragana Jovića je zamijenio Husref Musemić koji je na kraju s Sarajevom završio na drugom mjestu u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, te izborio nastup u Evropi. 

Emir Hadžić postigao je 20 golova te sezone, dok je Ivan Sesar asistirao za četiri, a po tri asistencije dodali su Suljić i Belošević. 

Važan kotač u timu Sarajeva bio je i Sead Husejinović koji je na pola sezone Koševo zamijenio Maksimirom, a nakon tri sezone se vratio u Sarajevo, Hadžić je karijeru nastavio u Ramat Hasharonu, a danas nastupa za Olimpik.

9. HŠK Zrinjski - sezona 2008/2009 - sedam utakmica u nizu

Fudbaleri Zrinjskog u sezoni 2008/2009 ubilježili su niz od sedam pobjeda. Nakon pobjede u prvom kolu protiv Borca i poraza u drugom kolu protiv Sarajeva, Zrinjski je ušao u niz od sedam pobjeda. 

Pod vodstvom Dragana Jovića s klupe Plemići su igrali sjajno, te su kasnije i osvojili titulu s pet bodova više od drugoplasirane Slavije.

8. FK Željezničar - sezona 2011/12 - sedam utakmica u nizu

U sezoni 2011/12 Željezničar je igrao sjajno. Plavi su upisali dva velika niza. Jedan od sedam, a drugi od 12 uzastopnih utakmica u kojima su slavili. 

Na klupi Željezničara je sjedio Amar Osim, te je Želji donio uvjerljivu titulu, sa samo tri poraza u 30 utakmica. 

Plavi su u drugom dijelu sezone slavili od 21. do 27. kola prvenstva. Eldin Adilović je postigao 19 golova, a Muamer Svraka je zabio deset, dok je Zajko Zeba čak 18 puta asistirao za gol. 

Adilović je Željezničar 2013. godine zamijenio Samsunsporom, dok je Zeba otišao u RNK Split, a nakon igranja za Olimpiju i Slobodu vratio se u Željezničar. 

7. FK Velež - prelaz s sezone 2013/14 na 14/15 - osam pobjeda u nizu

Fudbaleri Veleža igrali su sjajno na kraju sezone 2013/2014 koji su okončali sa sedam pobjeda u nizu, te sa sjajnim petim mjestom na tabeli.

Nedim Jusufbegovic je tad sjedio na klupi Rođenih, a tim iz Mostara je narednu sezonu također počeo pobjedom, no tu je sjajnom nizu bio kraj s obzirom na to da uslijedio remi na domaćem terenu s Mladosti iz Velike Obarske. 

Ševko Okić bio je najbolji strijelac tima u sezoni 2013/2014 sa sedam postignutih pogodaka.

6. NK Široki Brijeg - sezona 2009/2010 - sedam pobjeda u nizu

Fudbaleri Širokog Brijega sjajno su igrali u sezoni 2009/10, te su imali niz od sedam uzastopnih pobjeda. 

Tim s Pecare je nakon lošijeg početka sezone trenera Ivicu Barbarića zamijenio s Tonijem Karačićem i ušao u niz od sedam pobjeda u narednih sedam utakmica. Niz koji je počeo u petom kolu prekinut je u 12. kolu remijem protiv Čelika u Zenici rezultatom 0:0. 

Širokobriježani nisu iskoristili sjajnu igru te sezone, te su na kraju završili drugi s pet bodova manje od Željezničara. 

Juan Manuel Varea bio je najbolji igrač i strijelac ekipe s 14 postignutih golova. Varea je 2012. godine napustio Pecaru, te otišao u Ravan Baku, a 2014. godine se vratio na bh. terene obukavši dres Željezničara. 

5. NK Široki Brijeg - sezona 2003/04- osam pobjeda u nizu

Fudbaleri Širokog Brijega u sezoni 2003/2004 upisali su niz od osam pobjeda, te se okrunili naslovom prvaka Bosne i Hercegovine. 

Niz je počeo u 13. kolo pobjedom protiv Travnika, a završen je u 21. kolu kad je tim s Pecare na  Grbavici poražen od Željezničara rezultatom 2:0. 

4. HŠK Zrinjski - sezona 2013/14 - osam pobjeda u nizu

U sezoni 2013/2014 Zrinjski je pod vodstvom Branka Karačića u posljednjih devet kola upisao osam pobjeda i osvojio titulu. 

Plemići su sjajan niz počeli u 22. kolo protiv Radnika, a kiksali su tek u zadnjem kolu prvenstva kad su već osigurali titulu. Slavlje ekipi Zrinjskog pokvario je gradski rival Velež koji je u Vrapčićima slavio rezultatom 1:0. 

Amer Bekić, danas fudbaler Sarajeva, je te sezone bio najbolji pojedinac Zrinjskog s pet postignutih golova.

3. FK Sarajevo - sezona 2016/2017 - osam pobjeda u nizu

Fudbaleri Sarajeva ove sezone pod vodstvom Mehmeda Janjoša igraju sjajno, te su u nizu od osam pobjeda. 

Posljednji poraz bordo tim je doživio od Zrinjskog u 13. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine od ekipe Zrinjskog. 

Tim s Koševa se nakon 21. kola nalazi na drugoj poziciji, s dva boda manje od vodećeg Zrinjskog. 

Mersudin Ahmetović s devet golova ove sezone je, uz Harisa Duljevića, jedan od glavnih pokretača Sarajeva ove sezone.

2. FK Željezničar - sezona 2015/16 - devet pobjeda u nizu

Pod vodstvom Edisa Mulalića fudbaleri Željezničara su prošle sezone igrali sjajno, te su od 18. do 26. kola nizali samo pobjede. 

Sjajni niz prekinut je u 27. kolu na Grbavici gdje su Plavi remizirali s Zrinjskim rezultatom 0:0. Ipak, sjajna igra tima s Grbavice u drugom dijelu sezone ih je dovela tek do petog mjesta na kraju sezone, a ujedno i bez nastupa u Evropi. Razlog lošeg plasmana na kraju bila je loša forma na početku sezone, gdje je Željezničar previše zaostao za glavnim konkurentima.

1. FK Željezničar - sezona 2011/2012 - 12 pobjeda u nizu

U sezoni 2011/2012 Željezničar vođen Amarom Osimom s klupe je imao sezonu iz snove. Željezničar je upisao dva velika pobjednička niza, jedan od sedam, a drugi od dvanaest utakmica u kojima je uzimao maksimalan broj bodova. 

Adilović je nemilosrdno tresao mreže od sedmog do 18. kola prvenstva, a niz je kao i prošle sezone zaustavio Zrinjski u 19. kolu remijem bez golova. 

Ovo je veliki poduhvat Željezničara koji će se dugo pamtiti. 

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.