Tužilaštvo čini sve kako bi dokazalo umiješanost poznatih fudbalera u namještanje meča (Foto: EPA)

Sud će imati konačnu odluku

Zvijezdama Uniteda i Atletica prijeti zatvor i šestogodišnja zabrana igranja

M. Šljivak

Špansko tužilaštvo već godinama vodi istragu oko namještanja utakmice La Lige iz 2011. godine.

Radi se o duelu Real Zaragoze i Leventea 2011. godine, a među optuženima našle su se i neke velike zvijezde španske reprezentacije.

Zaragozi je bila potrebna pobjeda u posljednjem kolu kako bi ostalo u ligi. Određeni igrači su odlučili da namjeste meč kako bi njihov tim osigurao opstanak, te su na kraju pobijedili sa 2:1.

Nekoliko godina kasnije pokrenuta je velika istraga. Ona traje i danas, a tužilaštvo je objavilo i imena osumnjičenih za namještanje.

Među njima su i imena današnjih velikih zvijezda Manchester Uniteda i Atletico Madrida, Ander Herrera i Gabi Fernandez. Oni su u to vrijeme nosili dres Zaragoze i navodno su direktno umiješani u namještanje meča.

Ako se proglase krivim u ovom slučaju, Herrera i Gabi, te ostalih sedam fudbalera koji se sumnjiče za namještanje, mogli bi završiti iza rešetaka. Tužilaštvo će tražiti dvogodišnje zatvorske kazne i šestogodišnju zabranu igranja.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Međutim, tužilaštvo je naišlo na velike probleme. Ne mogu ništa da dokažu bez priznanja učesnika u namještanju. Iako će zatražiti kazne za učesnike skandala, na kraju će teško dobiti slučaj, pa će velike zvijezde na kraju vjerovatno proći bez suspenzija i odlaska u zatvor.

Preostalih sedam optuženih su: Leonardo Ponzio, Toni Doblas, Maurizio Lanzaro, Paulo Da Silva, Braulio Nobrega, Jorge Lopez i Carlos Diogo

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.