Real protiv Fenera u finalu Eurolige

Ko će večeras postati vlasnik La Decime: Željko Obradović ili Real Madrid?

Edmir Škorić

U Beogradu se večeras igra veliko finale završnog turnira Eurolige, a snage će odmjeriti Real Madrid i Fenerbahče.

Stvar je jasna, trener Fenerbahčea Željko Obradović želi da odbrani naslov s prvakom Turske, te da dođe do desete titule prvaka Evrope. S druge strane, Real Madrid traži svoju La Decimu (10. titulu).

Obje ekipe su zasluženo tu gdje jesu, a ko će otići do kraja? Fener je u doigravanju s 3:1 pobijedio protiv Baskonije, zatim su izbacili Žalgiris u polufinalu, a u regularnom dijelu sezone su imali omjer od 21 pobjedu i devet poraza i završili su odmah iza CSKA.

Real Madrid je imao dva poraza više u regularnom dijelu sezone, no Kraljevi su ozbiljnije shvatili nokaut fazu, pa su eliminisali Panathinaikos s 3:1, a u polufinalu su nadigrali CSKA iz Moskvu, lidera iz regularnog dijela sezone.

Real ima bolji omjer u međusobnim duelima (13-8), ali je španski tim ispao od Fenera prošle godine u polufinalu Eurolige. Sergio Llull se vratio Realu i upravo on je ključni faktor u igri Madriđana, ali treba naglasiti da se u Lasovom sastavu najviše ipak ističe kolektiv.

Luka Dončić je tu da prelomi kada bude potrebno iako je još klinac, Taylor, Thompkins i Ayon rade sjajne i korisne stvari, oporavio se i Campazzo...Teško da neko može biti favorit protiv Reala, ali Fener je ipak taj koji brani naslov i koji je igrao finale na F4 u protekle tri sezone.

Ima priliku da postane tek treči klub koji je u ovom vijeku odbranio naslov prvaka nakon Maccabija 2005. i Olympiakosa 2013. godine, a Željko Obradović, kao što rekosmo, priliku da dođe do jubilarnog 10. naslova.

Fenerbahče ima zaista širok roster igrača i ne možete nikada predvidjeti ko će voditi ključnu riječ. Ponekad je Wanamaker taj koji eksplodira, nekada Dixon, Gudurić, Kalinić i Vesely, pa Sloukas, Deverioglu... Dakle, gledaćemo okršaj sjajnih igrača, ali samo jedan može biti najbolji u ovoj sezoni.

"Vesely, Wanamaker, Gudurić, Meli, Thompson, Kalinic, oni su nevjerovatan tim. Igraju veoma čvrsto i agresivno. Imaju odličnu rotaciju. Kada govorimo o Fenerbahčeu i Real Madridu u finalu, govorimo o dva sjajna tima. Oba tima imaju odlične igrače, znamo koliko će teško biti", rekao je trener Reala Pablo Laso.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

„Kada govorimo o finalu, ne razmišljam o tom mom jubileju i potencijalnoj desetoj tituli. Mnogo je važniji tim, igrači i ti naši navijači“, rekao je Obradović.

Susret Reala i Fenera na programu je u 20 sati, a tri sata ranije počet će duel CSKA Moskve i Žalgirisa za treće mjesto.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.