Zrinjskom ne ide u Evropi

Za evropski iskorak potrebno je odriješiti kesu · Komentar

Ni šesta nije bila sreća. Momčad HŠK Zrinjski ni u šestom pokušaju u Ligi prvaka nije uspjela proći prvu prepreku. Šteta, Spartak Trnava poslije Dudelangea bila je najbolja prigoda za takvo što. Momčad koja gotovo ni u jednom nogometnom segmentu nije bolja od Zrinjskog, no za razliku od našeg prvaka, momčad koja je odbolovala dječije bolesti i koja je svoje prigode iskoristila.

U 180 minuta dvoboja protiv Zrinjskog momci iz Trnave uputili su dva šuta u okvir gola i oba su se obrela u mreži iza Brkića. Najavljivani europski iskorak Zrinjskog još će neko vrijeme ostati u čekaonici. Maribor izgleda nije bio dovoljna lekcija Plemićima, dovoljna u onoj mjeri za proći Trnavljane koji bi u Premijer ligi bili tek jedan od konkurenata za naslov.

Momčad Zrinjskog izgleda zadovoljava dominacija u domaćem prvenstvu, ali navijače i simpatizere mostarskog kluba ovo ispadanje je zapeklo i zaboljelo više nego ona iz prošlosti. Zašto? Uporno se po medijima provlačilo da je Zrinjski, iako je izvukao najtežeg protivnika u ždrijebu, spreman za prolazak ove prepreke. Zašto nije, tu se već može postaviti dosta pitanja.

Za naše prigode, Zrinjski je u posljednjih par godina zaradio solidne novce što od UEFA-inih nagrada, što od transfera. Sasvim smo sigurni da se od tih novaca mogao dovesti igrač, ili par njih koji bi bili u stanju napraviti tu potrebnu razliku i s kojima bi Zrinjski bio konkurentan momčadima poput Spartaka, Maribora koji je igrao čak i grupnu fazu LP. Davalo se mnogo novca za igrače koji trenutno nisu u kadru prve momčadi, mogao se valjda dovesti i Dino Beširević koji je na kraju odjenuo dres splitskog Hajduka. Ili netko tko bi osvježio redove bh prvaka.

Momci koji trenutno igraju u Zrinjskom, posebno oni koji su udarne igle redom su odlični nogometaši i momci, no pitanje je koliko su oni u ovom trenu motivirani da u Zrinjskom odigraju još par deja vu sezona. Bivši trener Baka Slišković je upravo pričao o tome, o dovođenju igrača gladnih i motiviranih da se dokažu u Zrinjskom. Mnogi od njih su na kraju prošle sezone spominjani u kontekstu odlazaka, no svi su ostali u dresu s lentom.

I tu dolazimo do dijela odgovornosti koji snosi Ante Miše, iako bi bilo nezahvalno proglasiti ga glavnim krivcem za novi europski posrtaj Plemića. Miše je od Bake naslijedio gotov projekat, uigranu momčad s glavom i repom, koja se u minulom izdanju PL poput Fenixa digla, stigla i prestigla Željezničar čiji su nogometaši već stavili ruke na trofej namijenjen pobjedniku našeg prvenstva. Falio je prekjučer onaj Zrinjski koji je za nepunih 5 minuta dostigao 0:3 protiv Želje, falila je ona drskost i smionost u igri koja je krasila Mostarce onda kada je to najviše trebalo. Kao da je u genu nekakva blokada kada se igra protiv neke prosječne europske momčadi. Svi oni neuspješni prodori, centaršutevi i šutevi barem pola bi ih prošlo protiv premijerligaških momčadi.

A mi ćemo biti smioni i reći da su Trnavljani ekipa koja nije mnogo iznad tog nivoa i ekipa koja nije kvalitetnija od glavnih pretendenata na naslov prvaka BiH. SportSport.ba je bio nazočan i u Trnavi kada je glavna opcija u igri našeg prvaka bila dodati najbližem igraču do sebe. Bez previše motiva za ugroziti Chudyja koji je sve osim vratar vrhunske kvalitete. Možda da je netko preksinoć imao volju i želju kao što su imali Ognjen Todorović i Marin Galić,  možda bi čak i danas Mostar bio mamuran od slavlja prvog prolaska dalje u LP.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Mnogo je tih "možda", "da je ovo", "da je ono" ostalo nakon ovog dvomeča sa Spartakom. Na sve ovo sada bi bilo moguće nakalemiti pitanja i oko omladinske škole Zrinjskog koja gotovo da i ne izbacuje nogometaše dostojne prvog tima, ali time ćemo se pozabaviti naknadno. Sinoć i jutros u razgovorima s ljudima kojima Zrinjski znači mnogo i koji su uz klub od 92.godine osjetila se velika doza gorčine. Svi su oni željni tog dugo najavljivanog europskog iskoraka Zrinjskog u kojem nema previše vremena za plakanje.

U subotu je otvaranje prvenstva na Tušnju, možda i utakmica koja bi mogla odrediti putanju ove sezone za Mostarce koji u Tuzlu idu kao veliki favoriti. A onda dolazi Valetta u sklopu UEFA europske lige, Valetta koja je Miši i njegovim momcima sigurni smo postavljena kao ultimativni imperativ za prolazak. Nadamo se samo da je Spartak, kao što to Maribor nažalost nije bio, naučio Plemiće nekim stvarima. U Mostaru više neće biti aplauza i tapšanja po ramenima nakon poraza od ekipa koje su Zrinjskom po mjeri i koje Zrinjski može i mora eliminirati i pobijediti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.