Evropska nemoć Plemića

Evropa donosi traume

Evropska nemoć Plemića · Komentar

Zrinjski u Evropi redovno izgleda kao da ste bacili u more nekoga ko ne zna da pliva, nekoga ko more očima nije vidio. Malo se koprca, zamahuje rukama, ali se brzo utopi.

U stvari, Zrinjskom je ovo 13. godina kako ide na more, ali ne da mu se da otpliva ni do plovaka. Otkad su Plemići prvi put zaigrali u Evropi, 2000. godine, sastali su se sa ukupno 19 klubova i interesantno je da su prošli samo šest protivnika. Od njih je bilo bolje 13 ekipa, pa eto i neke simbolike u tom broju za koji inače kažu da je nesretan.

Nisu ni ostali bh. klubovi mnogo bolji, da budemo jasni, ali Zrinjski baš ništa da napravi. Njega proganja evropsko prokletstvo koje nikako da se prekine. Zvuči nevjerovatno, ali mostarski klub u evropskoj historiji nikada nije uspio eliminisati nijednog protivnika koji dolazi iz bilo koje iole fudbalski ozbiljne zemlje. Partizan ćemo zanemariti u ovoj priči, jer bi bilo bezobrazno dičiti se prolaskom ako ste u dvomeču primili 11 golova, a dali jedan. Partizan je izbacila UEFA, a ne Zrinjski.

Do sada je Zrinjski prolazio Marsaxlokk sa Malte (2006.), Vaduz iz Lihtenštajna (2008.), Tobol iz Kazahstana i Tre Penne iz San Marina (2010.), te Santa Colomu iz Andore (2013.). Poražavajuće i premalo za 13 izlazaka u Evropu, bez namjere da omalovažavamo klubove i države iz kojih dolaze jer su one danas fudbalski mnogo razvijenije nego što su bile tada. Vidjet ćemo kako Zrinjski sada stoji protiv Maltežana, igrat će sa Vallettom protiv koje uopšte nije veliki favorit. Druga su vremena došla.

Neki od klubova od kojih je Zrinjski ispadao su Dudelange iz Luxemburga, Rabotnički iz Makedonije, Botev iz Bugarske, Shirak iz Armenije... ali bilo je tu i mnogo respektabilnijih klubova poput Maribora (2x), Legije iz Varšave, Brage ili Odensea.

Nemaju Plemići ni sreće u Evropi. Odigrali su i dobrih utakmica. Prošle i pretprošle sezone su pružili zaista solidan otpor Mariboru i Legiji, a ove su, kao nosioci, izvukli jedinog protivnika od kojeg nisu osjetno jači. Umjesto nekoga iz San Marina ili Andore, Zrinjski izvuče Trnavu iz Slovačke koja je za nas ipak pojam. Šteta što je tako, ali jeste. Naši igrači sanjaju da odu tamo, njihovim ne pada na pamet da dolaze kod nas, ma neće ni da čuju.

A šta nam još govori evropska nemoć Zrinjskog? Nazadujemo. Ovu Trnavu je 2012. godine izbacilo Sarajevo. Bordo klub je tih godina, pa i nešto kasnije, izbacivao klubove iz Švedske, Grčke, Norveške, pa bugarski Levski... Željo je također znao napraviti nešto, izbacivao je Sheriff, Ferencvaroš, dobro se nosio sa još sa nekim klubovima. Imao je i Široki solidnih rezultata, izbacivao Slovake, Slovence, mnogo bogatije klubove sa Istoka... Ali svi ti rezultati lagano odlaze u prošlost, pravimo sve manje iznenađenja. Naši klubovi u posljednje vrijeme ispadaju od klubova iz zemalja od kojih smo nekada bili jači, barem mrvicu tek toliko da ih prođemo, a danas nas i oni pretiču. Svako ko je imalo ozbiljan nas izbaci. Guravo ili glatko, nebitno, izbaci nas.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Plemići u domaćem prvenstvu posljednjih godina djeluju kao Real Madrid, i to je tačno, ali ako jedan takav klub koji je dokazano nemoćan u Evropi dominira bh. fudbalom, onda se vrijedi zapitati i šta to rade ostali? I kakav nam je to fudbal?

Zrinjskom sretno protiv Vallette, sretno i svim ostalim bh. klubovima, ali dabogda kćeri da te hadžija uzme.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rigel
To je samo dokaz kako završavaju domaće prventstvo. U Evropi nema završavanja sudija ili protivnika. U Evropi ti sudija za 2 jača starta da 2 žuta i izbaci igrača, a kod nas u ligi mogu da udaraju do besvijesti... I još nešto, ne ide na more ko ima nego ko je naučio ;)
38 18
Mesa.Sabanadzovic
E svaka cast na tekstu
29 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi