Nadmašio i legendarnog Batistutu

Brojke su jasne: Džeko je najbolji napadač Rome u posljednjih 60 godina!

Endin Čaušević

Roma je pobjedom u gostima protiv Torina (1:0) otvorila novu sezonu italijanske Serije A, a junak rimskog kluba i ovaj put bio je Edin Džeko.

Kapiten bh. reprezentacije postigao je u finišu meča jedini gol na ovoj utakmici i tako donio tri boda svojoj ekipi. Džeko je mrežu Torina zatresao na fantastičan način čime je izazvao erupciju oduševljenja navijača Rome, ali i komentatora koji su prenosili ovaj meč.

Džeko je ovih dana tema raznih priča u italijanskim medijima, a Corriere dello Sport odlučio je napraviti analizu bh. napadača u dresu Rome. Oni su se odlučili pozabaviti statistikom i dokazati da je Džeko jedan od najboljih napadača koje je Roma imala, a definitivno je po svemu ispred legendarnog Gabriela Batistute.

Bh. fudbaler je skromno počeo svoju avanturu u Romi jer je u prvoj sezonji dao samo deset golova u svim takmičenjima, ali već naredna bila je za pamćenje. Džeko je u Seriji A postigao čak 29 golova u drugoj sezoni čime je bio najbolji strijelac u Italiji.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Corriere dello Sport prenose da bh. reprezentativac ima bolje brojke od Batistute, odnosno da je mnogo više efikasniji nego legendarni Argentinac. Džeko po utakmici postiže 0,53 gola, dok je Batistuta u dresu Vučice postizao 0,39 golova po meč.

Ispred Džeke samo su dvojica fudbalera koji su igrali u dresu ovog kluba prije 60, odnosno 90 godina, a to su Manfredini i Volk. Što znači da je Džeko najbolji napadač kojeg je Roma imala u posljednjih 60 godina.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.