Poraz od Young Boysa je i koštao

Koliko je novca Dinamo izgubio neulaskom u Ligu prvaka?

Zagrebački Dinamo se sinoćnjim porazom 2:1 od Young Boysa oprostio od Lige prvaka i to u playoffu, posljednjoj prepreci pred grupnu fazu takmičenja.

Imao je Dinamo sve u svojim rukama - 1:1 iz prve utakmice i vodstvo 1:0 do 65. minute u revanšu, ali je potom sve krenulo nizbrdo i Young Boys je sa dva gola za tri minute zadao težak udarac Modrim na prepunom Maksimiru.

Više je razloga zbog kojih Dinamo može žaliti zbog neulaska u Ligu prvaka. Prvi je, naravno, rezultatski jer je propuštena velika prilika za povratak u elitu koju čine 32 najbolja evropska kluba, a drugi su finansije.

Oproštaj od Lige prvaka znači i oproštaj od UEFA-ine nagrade od 15 miliona eura koliko su Zagrepčani mogli inkasirati da su izboriti plasman u grupnu fazu Lige prvaka. Umjesto toga, Dinamo će zaigrati u grupama Evropske lige i u kasu će spremiti otprilike 8 miliona eura, što znači da je bolno ispadanje od Young Boysa koštalo Modre čak sedam miliona eura.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Ipak, Dinamo ima šansu da vrati dio izgubljenog novca s obzirom da je UEFA povećala nagradni fond za Evropsku ligu, gdje će svaka pobjeda donositi 570.000 eura, a osvojeni bod 190.000 eura. Eventualno prezimljavanje u Evropi bi Dinamu moglo donijeti i najmanje dodatnih milion eura.

Za Dinamo je dobro što će u Evropskoj ligi ipak biti dosta konkurentniji nego u Ligi prvaka, pa se otvara šansa za evropskim iskorakom i novim bogatim nagradama.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.