Jedan od njih je uspio napraviti karijeru

Gdje su danas braća Appelt Pires koje je Juve doveo 2011. godine kao velike brazilske nade?

Endin Čaušević

Juventus je u posljednjih desetak godina doveo mnogo mladih igrača u svoju akademiju, ali veoma mali broj njih je dobilo priliko da zaigra u dresu aktuelnog prvaka Italije.

Stara dama je na ljeto 2011. godine odlučila kupiti dvojicu brazilskih fudbalera koji su tada igrali za Resende. Riječ je o braći Gabrielu i Guilhermeu Appelt Piresu koji su poniklu u Resendeu, a onda su u transferu vrijednom dva miliona eura potpisali za Juventus. Guilherme je imao tada 18 godina, a Gabiel je bio godinu mlađi od svog brata.

U italijanskim medijima se dao veliki prostor ovim Brazilcima od kojih se očekivalo mnogo, te su im se predviđale blistave budućnosti. Međutim, na kraju oni nisu opravdali očekivanja, a jedan od njih već nekoliko godina ne može da pronađe novi klub.

Naime, mlađi brat Gabriel je čak šest put išao na razne posudbe, a odlučujući trenutak bio je kada ga je Juventus poslao u Leganes. Bio je dio ekipe koja je izborila plasman u La Ligu, a klub ga je kasnije otkupio i Gabriel je s Leganesom potpisao trogodišnji ugovor. Za odlične partije nagrađen je odvog ljeta jer je 24-godišnji veznjak potpisao za Benficu, a Leganes je zaradio čak deset miliona eura.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Što se tiče njegovog starijeg brata Guilhermea on nije imao sreće u svijetu fudbala. Nakon što je potpisao za Juventus otišao je na posudbu u Alessandriju, ali se nije naigrao u italijanskom niželigašu. Juve ga je prodao samo godinu dana kasnije ponovo u Resende, a na ljeto 2014. godine vratio se u Italiju kada je potpisao za Sestri Levante.

Međutim, Guilherme se nije baš naigrao i šest mjeseci kasnije potpisao je za švicarski Solothurn koji igra u četvrtom rangu. Odigrao je 21 utakmicu u ovom klubu i dao devet golova, ali već narednog ljeta klub je raskinuo saradnju s njim. Gulherme je već tri godine bez kluba, ali je poručio da neće tako lako odustati.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.