Mladi fudbaler Genoe je ove sezone potpuni hit u Seriji A i postiže gotovo pa sve golove svog kluba. Genoa je, vođena njegovim igrama, došla na 12. mjesto na tabeli.

Statistički podaci portala WhoScored.com

Poljsko čudo dominira Italijom i Evropom

S. Bošković

Statistički portal WhoScored.com donosi dosta zanimljivu analizu najboljih igrača i klubova liga petica.

Jedan od najboljih igrača u ovom trenutku je fudbaler Genoe Krzysztof Piatek koji je postigao devet golova, dok je Genoa postigla svega 12, što u prijevodu znači da je on sam postigao 75% golova ovog tima. Christian Stuani je s druge strane zabio osam od deset ligaških golova Girone, a njih prati Francois Kamano koji je za Bordeaux zabio 7 golova. Ovaj francuski prvoligaš je zabio 13 golova.

Najagresivniji igrači Evrope u ovom trenutku su Rogerio (Sassuolo) s tri žuta i jednim crvenim kartonom. Isti broj kartona imaju i Janmi (Real Sociedad), te Alexander Dijku (Caen). Najviše šuteva prema protivničkom golu upućuje Cristiano Ronaldo (Juventus) 7.6 šuteva po utakmici. Iza njega je Krzysztof Piatek s 5.3 šuta po susretu, a na trećem mjestu je fudbaler PSG-a Kylian Mbappe s pet šuteva po meču. Idrissa Gueye iz Evertona ima 5.3 starta po utakmici, a slijedi ga Mbengue iz Caen s 5.2 starta. Fudbaler Real Valladolida Nacho ima 4.8 startova po meču. Statističku kategoriju broj driblinga po meču predvodi Lionel Messi (Barcelona) s 3.9 driblinga. Slijedi ga dvojac Nice Atal i Saint - Maximin koji po meču bilježe 3.8, odnosno 3.7 driblinga.

Jadon Sancho (Dortmund) i Suso (Milan) imaju po šest asistencija. Jednu manje ima fudbaler Marseillea Dimitri Payet. Najbolje ocijenjeni igrač po portalu WhoScored.com u dosadašnjem dijelu sezone je Messi s prosječnom ocjenom 8.43. Mbappe ima ocjenu 8.37, dok je iza Neymar s ocjenom 8.29.

Što se tiče timova, Barcelona je klub s najvećim posjedom lopte 66.8%. Manchester City je drugi. Ovaj klub loptu u svom posjedu drži 65.3%, a treći je Bayern Minhen s posjedom od 64.9 %. Najagresivniji su igrači iz La Lige. Fudbaleri Getafea su u dosadašnjem dijelu sezone zaradili 27 žutih i dva crvena kartona. Igrači Athletic Bilbaoa imaju crveni karton manje, dok su igrači Leventea zaradili 23 žuta kartona i dva crvena.

Najbolja skakačka ekipa lige petica je Barcelona. Fudbaleri ovog tima u prosjeku osvajaju 60.1% zračnih duale po meču. Iza odmah slijedi Roma s 59.1 osvojenih zračnih duela, dok je na trećem mjestu PSG s 58.4% osvojenih duela u zraku.

Manchester City po utakmici bilježi 11.3 driblinga, Nica 11.2, dok je treći Toulouse s 10.8. Fudbaleri Nimesa startaju na protivničke igrače najviše, čak 21.6 puta po utakmici. Iza je Caen s 21.2 starta po utakmici, a na trećem mjestu je Reims s 21.2 starta po meču. Odbrana Real Sociedada po utakmici presijeca 16 lopti, slijede igrači Hannovera koji presijecaju u prosjeku 15.6 lopti po meču, dok su na trećem mjestu fudbaleri Dijona s 15.3 presječene lopte.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Manchester City je ekipa koja na gol protivnika upućuje najviše šuteva po meču, odnosno 21.8 šuteva. Iza je Juventus s 21 šutem po meču, dok je na trećem mjestu Lyon s 19.1 šutem. Igrači Real Madrida su ipak najsigurniji kod dodavanja. Modrić i društvo su precizni kod 89.9% dodavanja. Na drugom mjestu je Manchester City s 89.8 % tačnih dodavanja, a na trećem mjestu se nalazi Barcelona s 89.1% tačnih dodavanja.

Najboljih 11 Evrope u ovom trenutku po statistici izgleda ovako: Sepe (Parma), Meunier (PSG), Criscito (Genoa), Maguire (Leicester), Nacho (Real Valladolid), Messi (Barcelona), Neymar (PSG), D. Silva (Manchester City) Hazard (Chelsea), Mbappe (PSG) i Ronaldo (Juventus).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.