Istraživanje CIES-a obuhvatilo je 31 evropsku ligu koje se u ovom trenutku smatraju najboljim u Evropi. Tako Premijer liga BiH nije bila obuhvaćena ovim istraživanjem (Foto: EPA)

Protivnik Željezničara u EL ima najstariju ekipu u Evropi

Koja liga je najstarija, a koja u prosjeku najmlađa? Rekorderi stanuju u susjedstvu i na Kipru!

M. Šljivak

Centar za sportska istraživanja (CIES) obavio je zanimljivo istraživanje u 31 najboljoj evropskoj ligi. Odlučili su se "povaditi" podatke koji su to najstariji i najmlađi klubovi najboljih liga Evrope, a podaci koje su dobili će vas potpuno iznenaditi.

Najstarija liga u Evropi (Superliga Turske)

Turska Superliga drži status najstarije u Evropi. Prosjek godina turskih klubova je čak 29 i oni su na vrhu ove liste. Najstariji tim u prosjeku je Bešiktaš (30.91), a iza su Ankaragucu (30.44) i Bašakšehir (30.02). Iza Turske su smještene Mađarska (27.75), Grčka (27.64), Rusija (27.97)...

Najstariji tim u Evropi (Apollon Limassol)

Apollon Limassol je po prosjeku godina najstariji tim u Evropi. Kiparski klub koji je proteklog ljeta iz Evropske lige izbacio sarajevski Željezničar ima prosjek od 30.93 godina, što im je dovoljno za prvo mjesto. Iza Apollona su Bešiktaš (30.91), kiparski AEK Larnaca (30.73), te grčki tim PAS Lamia (30.57).

Najmlađa liga Evrope (HNL - Hrvatska)

Titulu najmlađe lige u Evropi u prosjeku drži hrvatski HNL. Prosječna starost igrača u HNL-u je samo 24.66 godina, a listu predvode Rudeš (22.25) i Istra (22.70). Nije nikakvo čudo što je Hrvatska u vrhu svjetskog fudbala.

Najmlađa ekipa u Evropi (Nordsjaelland - Danska)

Danski Nordsjaelland ima tu čast da posjeduje najmlađu ekipi u Evropi. Igrači ovog tima su u prosjeku stari svega 21.36 godina, a iza ovog kluba smješten je hrvatski duo Rudeš (22.25) i Istra (22.70).

Najstarija Liga petice (La Liga - Španija)

Sa prosjekom godina 27.3 španska La Liga drži status najstarije među Ligama petice. Iza njih slijedi Serie A (27.26), Premier liga (27.08), a zatim su tu Ligue 1 (26.30) i Bundesliga (26.09).

Najstariji tim Liga petice (Chievo Verona - Italija)

Chievo iz Verone najstariji je tim Lige petice sa prosjekom od 29.53 godina. Interesantno, iza njih su još dva tima iz Serije A, a to su Parma (29.46) i Juventus (29.26).

Najmlađi tim Lige petice (Fiorentina - Italija)

Italijanska Fiorentina najmlađi je tim u Ligama petice. Igrači tima iz Firence prosječno su stari 23.79 godina, a iza Viola je njemački Mainz čiji su igrači u prosjeku stari 23.93 godine. Zatim slijedi francuski Nimes (24.20), te njemački Leipzig (24.25).

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.