(Foto: EPA) Javier Zanetti je u Inter stigao 1995. godine iz Argentinskog Banfielda, a za Nerazzure je nastupao sve do ljeta 2014. Za to vrijeme je skupio 860 nastupa za Inter i postigao 21 gol.

Nije čudo što je igrao do 41. godine

Zanetti otkrio tajnu svoje dugovječnosti: Dizao sam 500kg!

Legenda Intera Javier Zanetti je danas potpredsjednik kluba u kojem je proveo čitavu fudbalsku vječnost.

Neuništivi Argentinac tokom karijere nikada nije imao problema sa povredama, a igrao je sve do mjesec dana pred svoj 41. rođendan. Sada je u intervjuu za Fox Sports Italia konačno otkrio tajnu svoje dugovječnosti.

"Snaga je uvijek bila osnovni aspekt u mojoj karijeri. Kada sam stigao u Italiju, 1995. godine, počeo sam raditi puno vježbi snage, sa ekipom, ali i individualno. Puno je veća vjerovatnoća da će igrač sa jakim mišićima spriječiti povrede i pružati bolje partije", istakao je Zanetti, pa nastavio:

"Uvijek sam igrao dva puta sedmično, nekada bih igrao u nedjelju, pa onda u utorak, ali bez obzira na sve nikada ne bih propuštao svoj trening u ponedjeljak na kojem bih radio vježbe snage. Iako bih se obično nakon 48 sati osjećao umorno, bolje bih se osjećao na sljedećoj utakmici".

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Dizao bih tegove i imao specifične testove kako bih znao koje težine da dižem u različitim periodima u sezoni... Na nožnoj presi bih dizao 500kg, a uspio sam i jednom nogom podići 310kg. Naravno, takve vježbe snage bi kombinovao i sa onima za eksplozivnost i brzinu. Na primjer, Jose Mourinho je volio rad sa loptom pomiješan za treningom visokog intenziteta baziranom na promjenama pravca i tempa", otkrio je Javier Zanetti.

"Naravno, davao sam sebi vremena i za odmor. Nakon utakmice bih proveo nešto vremena u bazenu, a poslije radio na drugim stvarima", dodao je Javier Zanetti.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.