Iako je od dolaska našeg dijamanta u Manchester City prošlo punih osam godina, njegov transfer se i dalje nalazi u samom vrhu najskupljih u historiji engleske Premier lige u mjesecu januaru.

Bh. dijamant u odabranom društvu

Januarski transfer Edina Džeke u City i dalje na listi 10 najskupljih u Premier ligi

S. Grebović

Zimski prelazni rok služi ponajprije kako bi se ekipe pojačale dovođenjem određenih igrača na one pozicije na kojima imaju najviše nedostataka i na taj način ojačale pred nastavak sezone.

Januarski prelazni rok zvanično je počeo prvim danom 2019. godine, a vlasnici Chelsea su prvi 'probili led' potpisavši Christiana Pulisica iz Dortmunda. Transfer mladog Amerikanca se nalazi na visokoj trećoj poziciji najskupljih januarskih transfera ikada.

Neki od tih transfera pokazali su se kao pun pogodak, ali bio je i onih koji su bili potpuni promašaji. Donosimo vam listu TOP 10 najskupljih transfera zimskog prelaznog roka u historiji Premier lige.

Edin Džeko (Wolfsburg-Manchester City) 30 milona eura

Nakon nestvarne četiri godine provedene u Wolfsburgu sa kojim se 2009. godine okitio titulom prvaka u Bundesligi ispred strašnog Bayerna sa etiketom najboljeg strijelca lige, Edin Džeko je postao meta najvećih evropskih klubova.

Nakon raznih špekulacija i povezivanja sa mnogim klubovima, on u januaru 2011. pravi transfer u Manchester City u kojem će se, kasnije, bh. reprezentativac pokazati kao pun pogodak. Na 189 nastupa mrežu je zatresao 72 puta, a Građani su za njegove usluge Wolfsburgu morali platiti 30 miliona eura.

Navijači Cityja će ga najviše pamtiti po izjednačujućem golu protiv QPR-a, prije nego što će Sergio Aguero pogoditi duboko u sudijskoj nadoknadi za potpuni preokret i pobjedu koja je značila titulu engleske Premier lige.

Andy Carroll (Newcastle-Liverpool) 35 miliona eura

Andy Carroll je na Anfield stigao posljednjeg dana zimskog prelaznog roka 2011. godine zajedno sa Luisom Suarezom, ali njegova epizoda u Liverpoolu nije bila ni u pola uspješna kao kod Urugvajca.

On je na 44 nastupa za Redse postigao svega 6 golova, a njegov boravak u Liverpoolu bio je obilježen čestim kašnjenjem na treninge, povredama, kao i noćnim izlascima. Iz sadašnje perspektive, 35 miliona eura koje je tadašnji menadžer Liverpoola Kenny Dalglish izdvojio za njega, izgledaju kao uzaludno potrošen novac.

Juan Mata (Chelsea-Manchester United) 38 miliona eura

Dolazak Juana Mate jedno je rijetkih pozitivnih stvari koje su zadesile Crvene đavole dok je menadžer bio David Moyes. Nakon što je u Chelseju bio višak kod Josea Mourinha, Mata se odlučio na prelazak na Old Trafford. Da stvar bude još gora po njega portugalski stručnjak je nedugo zatim preuzeo kormilo Manchester Uniteda u kojem je Španac ipak igrao dosta češće nego u Chelseju.

Za Crvene đavole je, za sada, nastupio na 153 utakmice, a osvojio je jedan FA Cup, jedan engleski Liga kup, jedan Superkup Engleske kao i trofej namjenjen pobjedniku Evropa lige.

Fernando Torres (Liverpool-Chelsea) 58,5 miliona eura

Transfer Fernanda Torresa iz Liverpoola u Chelsea u januaru 2011. godine za nešto više od 58 miliona eura bez sumnje predstavlja najveću grešku u njegovoj karijeri. Mnogima je taj transfer bio nejasan s obzirom da je u dresu Redsa dosegao zenit svoje karijere, jer je na 102 nastupa mrežu tresao u 65 navrata.

Jedna od rijetkih svijetlih tačaka za vrijeme njegovog boravka u Chelseju bio je gol protiv Barcelone na Camp Nou u polufinalu Lige prvaka 2012. kojim je Plavce lansirao u finale tog takmičenja u kojem su igrali protiv minhenskog Bayerna na Allianz Areni, gdje su na kraju slavili nakon boljih izvođenja jedanaesteraca.

Pierre-Emerick Aubameyang (Borussia Dortmund-Arsenal) 65 miliona eura

Pierre-Emerick Aubameyang će ostati upamćen kao posljednji igrač kojeg je Arsene Wenger doveo u Arsenal za vrijeme svoje 22-godišnje vladavine na Emiratima.

Sjajni Gabonac je za sada poprilično opravdao 65 miliona eura za koje je doveden iz Borussije, a u ovom trenutku dijeli lidersku poziciju liste strijelaca u Premier ligi zajedno sa Harryjem Kaneom sa po 14 postignutih pogodaka ove sezone.

Diego Costa (Chelsea-Atletico Madrid) 66 miliona eura

Dogovor koji je sklopljen u ljeto 2017. godine konačno je dovršen prvog dana zimskog prelaznog roka 2018. nakon dugotrajnog spora s tadašnjim menadžerom Chelsea Antoniom Conteom. Talijanski stručnjak je bio nemilosrdan prema Costi, na šta mu ovaj nije ostajao dužan, pa je na obostrano zadovoljstvo došlo do prekida saradnje. Diego se ponovo skrasio u Atleticu, klubu u kome je stekao potpunu igračku afirmaciju.

Transfer je iznosio vrtoglavih 66 miliona eura, ali je u tom momentu bilo jedino ispravno rješenje kako bi se ugasila vatra na relaciji Conte-Costa.

Aymeric Laporte (Athletic Bilbao-Manchester City) 67 miliona eura

Vlasnici Manchester Cityja su u januaru prošle godine još jednom dokazali da je za njih 'skupo' nepoznat pojam izdvojivši 67 miliona eura za igrača koji je tada, ruku na srce, bio još uvijek nedokazan igrač.

Međutim, francuski stoper je vrlo brzo svojim igrama stekao simpatije pristalica Građana, a poraz u decembru mjesecu od Chelsea 3:2 bio je prvi za njega otkako je stigao u redove Manchester Citya.

Christian Pulisic (Borussia Dortmund-Chelsea) 68 miliona eura

Uprava Chelsea je bila najbrža i najkonkretnija od svih drugih kada je u pitanju transfer Christiana Pulisica. Za usluge sjajnog 21-godišnjaka se bukvalno otimalo pola Evrope, ali je već drugog dana Nove godine postalo zvanično da će mladi Amerikanac na kraju obući plavi dres.

Borussija iz Dortmunda je nastavila sa sjajnom transfer politikom, odnosno sa dovođenjem mladih talentovanih igrača 'za siću' da bi te iste igrače prodala za vrtoglave iznose, u ovom slučaju za 64 miliona eura.

Ostaje nam da vidimo kako će se Pulisic snaći u novoj sredini i hoće li se uopšte uspjeti izboriti za startnu postavu u paklenoj konkurenciji u napadu ekipe Maurizia Sarrija.

Virgil Van Dijk (Southampton-Liverpool) 75 miliona eura

Kada za nekog igrača izdvojite sumu od 75 miliona eura onda od njega očekujete da opravda svaki novčić uložen u sebe. Upravo je to slučaj sa Virgilom Van Dijkom.

Stameniti holandski stoper se od prvog nastupa za Liverpool nametnuo kao istinski lider tima. Liverpoolova odbrana ove i od pola prošle sezone djeluje neprepoznatljivo, a bez sumnje da popularni VVD ima najvećeg utjecaja na to. Njegov transfer je ubljedljivo najskuplji izdvojeni iznos novca za jednog odbranbenog fudbalera-

Philippe Coutinho (Liverpool-Barcelona) 120 miliona eura

Osmjeh na njegovom licu prilikom potpisa za Barcelonu rekao je sve. Coutinho je na Camp Nou doveden kao adekvatna zamjena za Neymara koji je tog ljeta šokirao sve i prešao u PSG.

Malo koja ekipa bi odbila 120 miliona eura za usluge njihovog igrača, a Liverpoolu nije preostalo ništa drugo nego da prihvati Barcinu ponudu i da novac od prodaje Brazilca usmjeri na jačanje odbrane.

Coutinhov transfer je ubjedljivo na vrhu lise najskupljih zimskih transfera i treći ikada uzmemo li u obzir i ljetni prelazni rok.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.