Zimski prelazni rok 2018. godine obilježio je transfer Philippea Coutinha iz Liverpoola u Barcelonu u transferu vrijednom 160 miliona eura

Nema sumnje da nas očekuje prava transfer ludnica na Otoku

Kakvi su planovi menadžera Premier lige u januaru?

S. Grebović

Kada su sve lige petice odmarale za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika, Englezi su kao i svake godine igrali i to u ubrzanom ritmu. To je bez sumnje izazvalo velike napore kod igrača, veliki broj njih se ozlijedio, zbog čega će treneri morati alternativu potražiti u vidu pojačanja. 

Zimski prelazni rok je u Engleskoj počeo sa prvim danom ove godine, a trajaće do posljednjeg dana mjeseca januara. Za sada nema nekih velikih transfer bombi kao nekih prošlih zimskih prelaznih rokova, a da li je sve to zatišje pred buru ostaje da vidimo.

Do sada je samo Chelsea povukao kakav takav potez potisavši Chrisiana Pulisica iz Borussije Dortmund u transferu vrijednom 64 miliona evropskih novčanica. Prekjuče je kao grom iz vedra neba odjeknuo transfer Brahima Diaza iz Manchester Cityja direktno na Santiago Bernabeu za oko 15 miliona funti.

Možemo zaključiti da je do sada poprilično mirno na transfer pijaci na Otoku, a ostat će upamćen prošli zimski prelazni rok u kojem su postavljena dva rekorda: prelazak Philippe Coutinha iz Liverpoola u Barcelonu u rekordnom zimskom transferu teškom 160 miliona eura, kao i transfer Virgila Van Dijka u iznosu od 85 miliona funti, što predstavlja apsolutni rekord za jednog odbranbenog igrača.

Dok željno iščekujemo novosti sa Otoka, u nastavku se upoznajmo sa planovima svih menadžera u Premier ligi u januarskom prelaznom roku...

Arsenal-Unai Emery

Nakon 22 godine provedene za kormilom Topnika, sa kojima je osvojio tri naslova Premier lige, Arsene Wenger je u aprilu mjesecu prošle godine najavio povlačenje na kraju sezone sa menadžerske pozicije. Čelnici Arsenala su bili ažurni oko dovođenja njegove zamjene, a za novog šefa struke imenovan je Unai Emery.

Španac je uveo određene promjene u timu, koji je ljetos doživio veliki remont. Rezultati su tu, ali bi Emery ponajviše pažnje trebao posvetiti odbrani koja je bez dvojbe najveća rak-rana ekipe.

"Vidjećemo šta se na tržištu ove zime nudi. Pojačanja prema mom mišljenju nisu nužna, ali ako nam se ukaže prilika za neki zanimljiv angažman zašto da ne", riječi su španskog stručnjaka.

Aaronu Ramseyu ubrzo ističe ugovor te će i za Velšanina trebati zamjena, a sve su prilike da bi to mogao biti playmaker Seville Ever Banega. 

Bournemouth-Eddie Howe

Eddie Howe je neko kome treba skinuti kapu do poda. Sa preskromnim budžetom i timom koji u svojim redovima nema ni jednu veliku zvijezdu, a koji se godinama u nazad nalazi u sredini tabele najjače lige svijeta. Baš kao i Arsenal i ekipa Bournemoutha ima velike probleme u zadnjoj liniji, a rijetke su utakmice ove sezone u kojima Asmir Begović nije morao po loptu u svoju mrežu.

Howe je to prepoznao i nije sjedio skrštenih ruku, te je već angažovao desnog beka Liverpoola Nathaniela Clyna koji je posuđen do kraja tekuće sezone, a osim njega u transferu vrijednom 19 miliona funti doveden je napadač Dominic Solanke.

Menadžer Trešnjica ne isključuje mogućnost da do kraja prelaznog roka na Vitality stadion stigne još neko ime.

Brighton-Chris Hughton

Ekipa Brightona trenutno zauzima veoma dobro 13. mjesto na tabeli Premier lige sa 26 osvojenih bodova. Sigurno da je primarni cilj kluba opstanak u društvu najboljih.

Chris Hughton sumnja kako će se njegov tim pojačati u ovom prelaznom roku, jer je manje-više zadovoljan onim što ima na raspolaganju.

"U ovom trenutku ne vidim razloga da se pojačavamo", jasan je bio.

Irski stručnjak izričit je u tome da neće biti novih imena, ali je najavio da će možda neke igrače na koje trenutno ne računa poslati na posudbu.

Burnley-Sean Dyche

Timu Burnleya ove sezone baš i ne cvjetaju ruže. Izvjesna je borba za opstanak, a nekih proteklih godina njihov stadion Turf Moor važio je za neosvojivu tvrđavu. Do sada je čak šest ekipa odnijelo puni plijen sa ovog stadiona, međutim čini se kako je sjajni Sead Dyche malo povezao konce jer je ekipa vezala dva uzastopna trijumfa.

Savladani su West Ham 2:0 i Huddersfield sa 2:1, a sam Dyche je u više navrata najavljivao kako će ove zime krenuti u potragu za pojačanjima.

"Nema vremenskih rokova, tako da nismo apsolutno sigurni kada ćemo dovesti nekoga. Sigurno to neće biti ove sedmice, možda ni naredne, ali do kraja mjeseca hoćemo sigurno. Mi sebi ne možemo prijuštiti igrače od 50 miliona funti, s toga moramo pametno birati", proučio je.

Cardiff City-Neil Warnock

Trener ekipe Neil Warnock javno je kritikovao upravu kluba zbog toga što su propustili da angažuju Clynea koji je, prema njegovim saznanjima, pokazivao interesovanja za dolazak u ovu velšku ekipu.

"Moraćemo malo da "šopingujemo", jer je to najbolje što možemo da uradimo u ovom momentu“, rekao je nakon poraza od 1-0 od Evertona krajem novembra.

"Mislim da zaslužujemo ostanak u ligi i da su nam za to neophodna pojačanja", dodao je Warnock. 

Chelsea-Maurizio Sarri

"Moramo promijeniti mentalitet - ne zato što  nam je stari bio loš, već što nije prikladan novim načinom igranja", izjavio je talijanski stručnjak prošlog mjeseca. 

Ovu su izjavu mnogi protumačili kao apel upravi da su ekipi neophodna pojačanja. Napadač je na vrhu spiska želja Maurizija Sarrija, koji je koristio Edena Hazarda kao lažnu devetku ispred Alvara Morate i Oliviera Girouda, koji je stigao prošlog januara. 

Pulisic je već doveden, ali se za Chelsea vežu još neka imena poput mladog i supertalentovanog De Jonga iz Ajaxa, Cavanija, Mbappea, Higuaina ili Isca. Interes za Bournemouthovim Callumom Wilsonom je potvđen od Sarrijevog asistenta Gianfranca Zole.

Ne treba zaboraviti ni to, da Chelsea u ovom trenutku ima veliki broj igrača koji igraju širom Starog kontinenta na posudbama koji su vremenom stasali i koji bi se mogli vratiti na Stamford Bridge kao gotov proizvod. 

Crystal Palace-Roy Hodgson

Palace je zadobio udarac ispod pojasa nakon što je Dominic Solanke ispred njih odabrao  Bournemouth, dok istovremeno Roy Hodgson još uvijek ne krije želju za novim pojačanjima.

"Da bismo zaista bili sto posto sigurni u opstanak, svakako da nam trebaju neka pojačanja jer ekipa po mom mišljenju ne ide u željenom pravcu", rekao je nakon neogodnog poraza od 4:1 od Wolvesa u oktobru mjesecu.

Everton-Marco Silva

Marco Silva je od uprave kluba prošlog ljeta dobio odrješene ruke kada su u pitanju transferi, a u klub su stigli Richarlison, Lucas Digne i Yerry Mina i to za basoslovne sume novca.

„Stalno vam govorim da sam ljetos bio prezadovoljan potpisima, bili su moja velika želja i drago mi je što smo našli zajednički jezik. Što se tiče zimskog prelaznog roka ja i moji pomoćnici smo saglasni da nam pojačanja nisu neophodna”, rekao je Silva ovog mjeseca za magazin Liverpool Echo.

Fulham-Claudio Ranieri

Cottagersi su ljetos potrošili ogromne sume novca pred povratničku sezonu u Premier ligi, ali je jasno da će se ekipa do kraja grčevito boriti za ostanak u društvu najboljih.

"Ljetos smo manje-više ispunili igračku križaljku za ovu sezonu, tako da smo u januaru mirni", izjavio je menadžer tima.

Huddersfield Town-David Wagner

Huddersfield je na samom dnu premierligaške tabele sa svega deset osvojenih bodova nakon 21 odigranog kola. S toga David Wagner zna da su ekipi neophodna pojačanja, ako se ne želi vratiti u Championship.

"Vjerujte mi, ja pokušavam da obavim ovaj posao najbolje što mogu. Prelazni rok je pred nama, moramo dobro obratiti pažnju koje su nam pozicije kritične", rekao je krajem decembra.

„Uvijek sa sobom nosim spisak i olovku, a u njima su sigurno neka zanimljiva imena. Radim ono što svaki menadžer radi u ovo doba sezone", jasan je bio Amerikanac njemačkog porijekla.

Leicester City-Claude Puel

Svima je jasno da je trenerska stolica Claudea Puela dosta klimava, ali šef struke Leicester-a se nada da će pomoći uprave oko dovođenja novih igrača. U ekipi je veliki broj igrača koji su zašli u 30-te godine života, s toga će biti potrebno naći im zamjene.

“Moramo malo 'srezati' ekipu te zadržati dobar mentalitet i pozitivan stav. Nakon toga ćemo se odlučiti ko je višak, a ko ostaje", poručio je menadžer šampiona iz 2016. godine.

Liverpool-Jurgen Klopp

Redsi su nakon utakmice FA protiv Wolvesa ostali bez još jednog stopera, nakon što se Dejan Lovren povrijedio. Tako je Virgil Van Dijk ostao jedini zdrav igrač na toj poziciji u čitavoj u ekipi, a pravo je pitanje ko će činiti stoperski tandem za subotnju utakmicu protiv Brightona. To je bio jasan alarm Jurgenu Kloppu da angažuje neko pojačanje.

"Videćemo šta nam je činiti, ali ne možemo i nećemo potpisati ni jedno neprovjereno ime, ipak smo mi Liverpool!

Povratak veznjaka Alexa Oxlade-Chamberlaina je dobra vijest i može biti potencijalno pojačanje za kasniji tok sezone.

Manchester City-Pep Guardiola

City je imao sjajan start sezone iako su bili lišeni usluga Kevina De Bruynea, Benjamina Mendyja i Claudia Brava. Belgijanca je sjajno mjenjao Bernardo Silva, dok se Pep mučio sa pozicijom lijevog beka sa razno raznim improvizacijama, jer Mendy konstantno ima problema sa povredama. Uprkos tome Španac je bio izričit kada su januarski transferi u pitanju.

"Sigurno da ovog januara nećemo nikoga potpisati", jasno je poručio Guardiola.

Manchester United-Ole Gunnar Solskjaer

Crveni đavoli su nakon odlaska Josea Mourinha 'prodisali punim plućima', nakon što je za kormilo tima sjeo legendarni Ole Gunnar Solskjaer. Norvežanin je ostvario pet pobjeda u prvih pet utakmica i time izjednačio rekord Matta Busbyja.  Iako je doveden kao prinudno rješenje, Solskjaer bi ako nastavi u ovom ritmu, mogao trajno preuzeti menadžersku funkciju. 

"Nikada ne planiram. Ni za danas, ni za sutra, niti za godinu. Sve je na ljudima u klubu pa tako i ovaj prelazni rok, ako mene lično pitate i više sam nego zadovoljan onom što imam na raspolaganju na klubu. Ukoliko bi ostao trener sigurno je da bi imao svojih želja, ali tek za ljetni prelazni rok, sad za sada ne", poručio je bivši igrač Manchester Uniteda.

Newcastle United-Rafael Benitez

I pticama na grani je postalo jasno da na St. James parku postoji velika nesuglasica na relaciji navijači-Benitez-uprava. Tome i sjedoči i izjava španskog stručnjaka na pitanje novinara o mogućim pojačanjima ove zime.

"U ovom momentu, iskren da vam budem, trenutno ne razmišljam ni o kome. Moram imati sastanak sa predsjednikom Mikeom Ashleyom, možda sljedeće sedmice. Onda ćemo vidjeti naše ciljeve ... možda. "

Southampton-Ralph Hasenhuttl

Ralph Hasenhuttl je nakon odlaska Marca Hugesa zabilježio sjajne rezultate. Savladan je Arsenal na St. Maryju, a Southampton je uspio uzeti veliki bod Chelseju na Stamford Bridgeu remiziravši 0-0. Ti rezultati austrijskom menadžeru daju za pravo da od uprave traži pojačanja koja bi mu pomogla u jednom jedinom cilju-ostanku u Premier ligi.

Za moju vrstu fudbala, moju filozofiju, trebam više brzine, trebam više kvalitete trčanja, pa će nam trebati i novi igrači", rekao je Hasenhuttl koji dodaje: „Ono što sada moj stručni štab i ja radimo jeste 'srezivanje ekipe' odnosno rješavanje igrača koji nam nisu potrebni i osvježavanje tima nekim novim".

Tottenham-Mauricio Pochettino

Spursi su ljetos bili jedina ekipa u ligama petice koja nije dovela ni jednog fudbalera, ali i iz koje nije otišao niko. Međutim, povrede od tada su utjecale na opcije u sredini terena pa je aktivan plan dovođenja Adriena Rabiota, koji ne krije da želi napustiti PSG-e.

Nije tajna da je Francuz veoma blizu dogovora sa Barcelonom, a upitna je i budućnost Tobyja Alderweirelda u klubu.

Watford-Javi Garcia

Javi Gracia će krajem mjeseca proslaviti godinu dana otkako je za kormilom Stršljenova. Menadžer Watforda je jedan od rijetkih menadžera koji drugim ljudima prepušta transfer politiku kluba sa Vicarage Roada.

"Moje je da se brinem o igračima i njihovom pristupu treninzima. Ne razmišljam puno o novim imenima”, rekao je nakon imenovanja početkom prošle godine.

„Postoje drugi ljudi u klubu koji to rade. Imam dovoljno zadataka o kojima treba da se brinem. Vjerujem ljudima koji rade na transferima u klubu, a ja ću dati svoje mišljenje ako pitaju za savjet”, poručio je skromni Španac.

West Ham-Manuel Pellegrini

West Ham United je jedan od rijetkih timova koji je za do sada angažovao nekog igrača, a iz kluba su posljednjeg dana stare godine potvrdili dolazak zaboravljenog Samira Nasrija iz redova turskog Antalyaspora. Pristalice Čekićara su skeptične zbog ovog transfera, a koliko će se njegov dolazak pokazati uspješnim ostaje da se vidi.

Nešto ranije je Pellegrini na pitanje novinara kakvi su mu planovi za ovaj prelazni rok kratko odgovorio "Trenutno nikakvi."

Wolverhampton-Nuno Espirito Santo

I Wolvesi su nakon povratka u Premier ligu ljetos potrošili ogromne sume novca na dovođenje igrača. U klubu se najviše oslanjaju na igrače iz Portugala, a u klubu ih pored trenera Nuna Espirita Santa trenutno ima čak osam. 

"Evidentno je da su se pojačanja koja smo doveli ljetos pokazali uspješnim o čemu svjedoče i rezultati. Moramo da analiziramo kakvi igrači nam se nude na tržištu i odakle oni dolaze, sigurno da nećemo dovoditi neprovjerene fudbalere", izjavio je Santo.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.