Džaba milioni...

Toliki milioni su potrošeni, a Manchester City i PSG još nisu stigli dalje od Leedsa

U Paris Saint-Germain i Manchester City su u skorijoj historiji upumpani milioni, a možda i milijarde eura. Međutim, trofej Lige prvaka je i dalje nedosanjani san.

"Sveci" i "Građani" u Ligi prvaka tek trebaju dostići i prestići uspjehe nekih puno manjih i siromašnijih klubova.

Danas možda zvuči smiješno, ali PSG i City u Ligi prvaka još nisu uspjeli ostvariti uspjeh poput onog Leeds Uniteda, kultnog engleskog kluba čiji su slavni dani daleka prošlost i koji se tek ove sezone ozbiljno uključio u borbu za povratak u elitu engleskog fudbala.

Manchester City je sinoć eliminisan u četvrtfinalu Lige prvaka nakon sudara sa Tottenhamom za pamćenje, dok je PSG ispao u osmini finala nakon što je u revanšu ispustio veliku prednost nad Manchester Unitedom.

Od 1992. godine od kada se Liga pravaka tako i zove ni PSG ni City nisu uspjeli nadmašiti Leeds u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju.

Leeds, danas engleski drugoligaš, je dva puta učestvovao u Ligi prvaka. Prvi put je eliminisan u drugoj rundi nakon dva poraza od Glasgow Rangersa (1992/1993), dok je drugi pokušaj bio puno uspješniji.

Tim sa Elland Roada je sezonu 2000/2001 Lige prvaka počeo u trećem pretkolu. Bili su Englezi tada bolji od Munchena 1860, a svoj put su okončali u polufinalu u kojem je od njih bolja bila Valencia.

Manchester City je možda igrao Ligu prvaka svake godine, od debija u sezoni 2011/2012, ali Građani još nisu uspjeli doći do finala i tako nadmašiti uspjeh Leedsa.

Najbolji rezultat City je u Ligi prvaka ostvario u sezoni 2015/2016 kada je u polufinalu eliminisan od Real Madrida. Prvi meč završen remijem, ali su Kraljevi u revanšu slavili sa 1:0 i prošli dalje.

PSG je svoj najbolji plasman u Ligi prvaka, također polufinale, imao prije nego što su u klub stigli bogati vlasnici iz Katara. Bila je to sezona 1994/1995, a PSG je u polufinalu ispao nakon sudara sa Milanom.

Od kada je Qatar Sports Investments preuzeo PSG, "Sveci" nisu stigli dalje od četvrtfinala - ovu fazu su igrali četiri puta.

U domaćim šampionatima milioni rade svoj posao, ali kada je u pitanju Liga prvaka, PSG i City nikako ne uspijevaju doći do kraja...

Polufinale za fudbalske nostalgičare

Leeds je prvu utakmicu svog historijskog polufinala Lige prvaka igrao na Elland Roadu, a prvi duel sa Šišmišima je završen rezultatom 0:0.

Za Leeds su tada utakmicu počeli: Martyn, Harte, Dacourt, Viduka, Kewell, Bowyer, Smith, Mills, Matteo, Batty Ferdinand.

Prva postava Valencije na Elland Roadu: Canizares, Pellegrino, Mendiata, Carew, Ayala, Carboni, Sanchez, Killy Gonzalez, Baraja, Angloma, Albelda.

U revanšu u Španiji je Valencia slavila sa ubjedljivih 3:0. Juan Sanchez je pogađao u 16. i 47. minuti, dok je sudbinu Leedsa zapečatio Gaizka Mendieta golom za konačnih 3:0 u 52. minuti.

Postava Valencije u revanšu: Canizares, Pellegrino, Mandieta, Carew, Ayala, Sanchez, Killy Gonzalez, Angloma, Albelda, Fabio Aurelio, Aimar.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Prvih 11 Leedsa za revanš: Martyn, Harte, Dacourt, Viduka, Kewell, Smith, Mills, Bakke, Matteo, Batty, Ferdinand.

Valenciju je u finalu, nakon penal lutrije, porazio minhenski Bayern.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.