City opet bez finala

Ni 608 miliona mu nije dovoljno: Pogledajte kako i na koga je Guardiola trošio silan novac

Admin Čaušević

Pep Guardiola je bez dileme jedan od najboljih fudbalskih trenera današnjice, međutim bez obzira što na raspolaganju ima odličan igrački kadar ne uspjeva da osvoji Ligu šampiona s Manchester Cityjem.

Dolaskom na kormilo Barcelone prije više od deceniju Guradiola je napravio revoluciju u fudbalu dobro poznatom "tiki-taka" taktikom. S katalonskim divom je uspio osvojiti i dvije Lige prvaka, 2009. i 2011. godine.

Imao je Guardiola i sreće kao u famoznom duelu polufinala protiv Chelseja 2009., ali je generalni zaključak da je njegova Barcelona zahvaljujući Leo Messiju igrala najljepši i najdominantniji fudbal ikada.

Ovom 48-godišnjem stručnjaku se spočitava da ne može postati Evrope bez Lea Messija. Dok je sjedio na klupi Bayerna naslijedio je ekipu koja je sezonu ranije uzela "ušati" trofej, a za tri sezone u Bavarskoj nije uspio doći makar ni do finala.

Na ljeto 2016. godine stigao je na klupu Manchester Cityja, od tada do danas je potrošio nevjerovatnih 608 miliona eura, ali čini se da ni to nije dovoljno da se osvoji Liga šampiona, pa izbori i plasman u polufinale.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Drugu sezonu u nizu Građani su zaustavljeni u četvtfinalu, dok su 2017. u osmini finala ispali od Monaca. Sinoć je na Etihadu s 4:3 savladan Tottenham, ali su zbog gola u gostima dalje prošli popularni Pijetlovi. Zabio je City peti gol u nadoknadi, ali je isti zbog VAR-a opravdano poništen.

U nastavku pogledajte kako i na koje igrače je Guardiola trošio novac u posljednje tri sezone.

Sezona 2016/2017: Potrošeno 213 miliona za ispadanje u osmini finala

Na ljeto 2016. godine potrošeno je 213 miliona eura. Najskuplje je plaćen Stones(55 miliona), a najmanje Nolito(18). Još su na Etihad stigli Gabriel Jesus(33), Sane(50) i Gundogan(27) i Claudio Bravo(18).

Građane je u osmini finala zaustavio Monaco. Bilo je 6:6, ali su dalje prošli Kneževi zbog gola u gostima. Prvi meč je završen s 5:3 za engleskog predstavnika, a drugi s 3:1 za ekipu koja se takmiči u Ligue 1.

Sezona 2017/2018: Nova pojačanja su koštala 317.5 miliona, koban je bio Liverpool

Na ljeto 2017. godine stiglo je niz skupocjenih pojačanja. Laporte, koji je protiv Tottenhama pravio kardinalne greške, je plaćen čak 65 miliona eura. Mendy (58), Walker (52), Bernardo Silva (50), Ederson (40) i Danilo (30) su bila nova imena u svlačionici Cityja, a potrošeno je ukupno 317.5 miliona eura.

Put Građana prekinut je u četvrtfinalu. U oba meča slavio je Liverpool. Na Anfieldu Redsi su bili ubjedljivi s 3:0, a u gostima je bilo 1:2.

Sezona 2018/2019: Jedna akvizicija i repriza prošle godine

Minulog ljeta Građani su odlučili štedjeti, ali je ishod bio isti. Potrešno je ukupno 77 miliona eura. Mahrez je plaćen 68 miliona, dok je ostatak novca potrošen na niz mladih i talentovanih fudbalera.

Za City je ponovo bio koban jedan engleski tim. Ovaj put uspješniji je bio Tottenham. Pijetlovi su u Londonu slavili s 1:0 uz promašen Aguera, da bi Građani u revanšu bili bolji 4:3, ali su ponovo ispali zbog gola u gostima kao i 2017. godine.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.