Biti će zanimljivo širom Evrope

Endgame: Ko će biti osvajači najvećih evropskih liga?

S. Bošković

Još jedna fudbalska sezona polako se nazire kraju, a mnogi timovi već pripremaju šampionsko slavlje i proslavu titule.

Ipak, u nekim ligama prvak se neće znati do posljednjeg kola, a možda čak i do posljednje sekunde.

U Premiershipu za naslov prvaka bore se Liverpool i Manchester City, a tri kola prije kraja Građani imaju bod više od Redsa. U Seriji A prvak se već zna, a mnogi će reći da se je i znao na početku sezone. Juventus je već osigurao naslov prvaka, te tim iz Torina ima 20 bodova više od Napolija pet kola prije kraja prvenstva.

U Španiji je Barcelona na korak do nove titule prvaka La Lige. Tim s Nou Campa ima devet bodova više od drugoplasiranog Atletico Madrida i igrači Ernesta Valverdea moraju da u posljednja četiri kola osvoje tri boda.

U Francuskoj je također sve gotovo. PSG je prošlog vikenda i matematički osigurao naslov, te Parižanima ostaje da samo još pet puta izađu na teren kako bi završili još jednu sezonu nezanimljivog francuskog prvenstva.

Za razliku od Serie A, La Lige i Ligue 1, Bundesliga je sasvim otvorena. U Njemačkoj će se igrati još četiri kola, a do zadnjeg trenutka će se za naslov boriti Bayern Minhen i Borussia Dortmund. Razlika između ova dva tima je svega jedan bod u korist tima iz Bavarske, koji ujedno i ima bolju gol razliku, +14 u odnosu na Dortmund.

Bit će sigurno zanimljivo i u manjim ligama. U Portugalu se za trofej prvaka države bore Benfica i Porto. Oba tima imaju 75 osvojenih bodova iz 30 odigranih mečeva, s tim da Benfica ima bolju gol razliku od +16. Do kraja lige ostala su četiri kola.

Pet kola ostalo je da se odigra i u Turskoj, a vodeću poziciju na tabeli zauzima Istanbul Basaksehir našeg Edina Višće. Na drugoj poziciji nalazi se Galatasaray s tri boda manje od vodećeg tima.

I u Nizozemskoj će biti zanimljivo. Za titulu prvaka ove države bore se PSV i Ajax. Ova dva velikana nizozemskog fudbala dijele prve mjesto na vrhu tabele s 80 osvojenih bodova nakon 32 odigrana kola. Do kraja lige ostale su još dvije runde borbe, a Ajax se nalazi u boljoj poziciji zbog gol razlike od +10 u odnosu na PSV.

Još pet kola se ima igrati u Rusiji gdje se na čelu tabele nalazi Zenit. Tim iz St. Petersburga ima osam bodova više od drugoplasiranog Lokomotiva iz Moskve, dok se na trećem mjestu nalazi CSKA s 44 boda.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.