"Igrati fudbal je jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža moguća stvar"

Akcija Ajaxa iz fudbalskih snova

"Igrati fudbal je jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža moguća stvar"

Teme:

Ajax se vratio na evropsku scenu u velikom stilu. Osim što se bore za dosta dugo očekivano titulu prvaka Holandije, Kopljanici su ove sezone prava senzacija Lige prvaka.

Sjajno su se u grupnoj fazi Ajaxovi mladići nosili sa Bayernom, u osmini finala razbio Real Madrid, a u četvrtini fantastičnom predstavom u revanšu u Torinu eliminisao i Juventus.

Evropski velikani nisu mogli ništa razigranom Ajaxu koji će u polufinalu Lige prvaka odmjeriti snage sa Tottenhamom.

Osim rezultatom, Ajax je ove sezone očarao igrom. Koplanici igraju izvorni "Ajaxov fudbal", baš onako kako bi ga igrao legendarni Johan Cruyff.

"Igrati fudbal je jednostavno, ali igrati jednostavan fudbal je najteža moguća stvar", izjavio je svojevremeno legendarni Holanđanin.

Kako izgleda kada se igra jednostavan fudbal pokazao je Ajax, posebno prilikom jedne akcije protiv Juventusa, a i u UEFA-i su nju izdvojili kao primjer savršenog nogometa.

Čitava Holandija je uz Ajax: Promijenjen raspored domaćeg prvenstva zbog Lige prvaka

Ajax je već ostvario veliki uspjeh plasmanom u polufinale Lige prvaka. Kopljanici su eliminisali Real i Juventus i zasluženo došli do polufinala i megdana sa Tottenhamom.

Mnoge Ajaxovi mladići podsjećaju na legendarnu generaciju koja je 1995. godine podigla trofej osvajača Lige prvaka, a sada im svi u Holandiji žele pomići da barem dođu do finala.

Naime, Fudbalska asocijacija Holandije (KNVB) je nakon razgovora sa predstavnicima ostalih klubova Eredivizije odlučila promijeniti raspored odigravanja prvenstvenih mečeva zbog Ajaxovih obaveza u Ligi prvaka.

Tako će se pomjerati 33. kolo Eredivizije. Ajax je susret 33. kola domaćeg šampionata protiv De Graafschapa trebao igrati u nedjelju, 28. aprila, samo dva dana pred duel polufinala LP sa Tottenhamom, ali će pomenuta prvenstvena utakmice biti pomjerena.

Prvobitno je planirano da se utakmica pomjeri sa petak, 26. april, ali se od takvog scenarija odustalo.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Čelnici KNVB-a su odlučili da se pomjeri kompletno 33. kolo Eredivizije, pa će se ono odigrati u srijedu, 15. maja.

Tako će zapravo 33. kolo biti posljednje u sezoni pošto će 34. biti odigrano tri dana ranije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi