Foto: EPA

Bez premca u Norveškoj

Rosenborg - Bivši rekorder Lige prvaka traži povratak na staze stare slave

S. Bošković

Rosenborg Ballklub, često referenciran samo kao Rosenborg potencijalni je protivnik FK Sarajevo u trećem pretkolu Evropske lige.

Aktualnog prvaka Norveške u Sarajevu će sigurno dobro upoznati preko njihovog igrača Besima Šerbečića, koji je ovog ljeta u bordo tim stigao na posudbu, a sigurno se ni Šerbečić nije nadao ovako brzom susretu s bivšim suigračima.

Klub je osnovan 1917. godine, a danas igra na Lerkendal stadionu koji prima 21.421 gledatelja.

Norveški tim se upravo u Lerkendal, Trodenhaim preselio 1957. godine, tri godine kasnije osvojio kup i po prvi put u historiji izašao u Evropu.

Rosenborg se unatoč turbulentnoj historiji promovirao u najveći norveški klub, te je osvojio 26 titula prvaka ove skandinavske zemlje.

No, Norvežani su imali veliki uspjeh i u Evropi. Između 1995. i 2007. godine Rosenborg je čak 11 puta igrao u grupnoj fazi Lige prvaka, od toga osam puta uzastopno (1995-2002), što je bio i evropski rekord, sve dok ga 2004. godine nije srušio Manchester United.

Svoju 22. titulu Rosenberg je osvojio na dominantan način. Sedmog novembra su u posljednjem kolu lige savladali Tromso rezultatom 1:0, te osvojili naslov bez poraza.

Posljednje sezone Rosenborg je osvojio svoju zadnju titulu,a tome su dodali i osvajanje kupa i superkupa.

O dominaciju ovog tima u Norveškoj dovoljno govori činjenica da su osvojili samo dvije titule manje od naredna četiri tima. Rosenborg je osvojio 26 titula, a Fredrikstad, Viking, Lillestrom i Valerenga su kombinirano osvoji 28.

U evropskim takmičenjima norveški tim je odigrao ukupno 260 utakmica, slavio u 102, remizirao u 50, te izgubio 108 i to uz gol razliku 387:386.

Rosenborg je redovan učesnik evropskih elitnih takmičenja, no igrači ovog tima ne uspijevaju da prođu grupnu fazu. Prethodne godine su ispali u grupi Evropske lige, a protivnici su im bili Celtic, RB Leipzig i Red Bull Salzburg. Također, grupnu fazu su igrali i sezonu prije toga.

Ekipa je sastavljena najviše od Norvežana. Po transfermarktu je lijevi bek Birger Meling, čija se vrijednost procjenjuje na 1,50 miliona eura, a nakon njega najviše vrijedi centralni veznjak Mike Jansen s 1.40 miliona eura, a toliko i vrijedi Nigerijac Samuel Adegbenro koji igra na poziciji lijevog krila.

Trenutni trener ovog tima je Eirik Horneland, koji je došao u januaru.

Ipak, trenutno Rosenborg ne igra tako sjajno. Nakon 15. kola norveške lige nalazi se na šestom mjestu s 24 osvojena boda, te zaostaje sedam bodova za vodećim Moldeom.

Fudbaleri ovog tima postigli su svega 20 golova u 15 utakmica, a primili 18.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Najbolji strijelac je Soderlund s pet postignutih golova, a dva gola je zabio Jensen.

Vrijedi napomenuti da je Rosenborg u prvom pretkolu Lige prvaka s ukupnim rezultatom 6:0 izbacio Linfield, a u drugom pretkolu ga čeka duel sa  BATE Borisovom.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.