BATE Borisov - najdugovječniji prvak u Evropi

Potencijalni protivnik Sarajeva

BATE Borisov - najdugovječniji prvak u Evropi

S. Bošković

BATE Borisov potencijalni je protivnik FK Sarajevo u trećem pretkolu Evropske lige, ukoliko u drugom pretkolu Lige prvaka ispadne od norveškog Rosenborga.

BATE dolazi iz grada Barysawa, te već dugo godina dominira bjeloruskim nogometom.

Ime BATE je akronim za "Borivom Automobile and Tractor Elecetronic". Osnovan je 1973. godine, te je tri puta osvojio Bjelorusku Sovjetsko Socijalstičko Republičku ligu i to 1974., 1976. i 1979. godine. Nakon toga, 1984. godine BATE je raspušten, a ponovno je osnovan 1996. godine.

Od ponovnog osnivanja BATE je ligu, ovaj put nezavisne Bjelorusije osvojio čak 15 puta, dok je domaći kup osvojio tri puta. Bjeloruski velikan osvojio je domaću ligu čak 13 puta u nizu, što ih čini najdominantinijom ligaškom ekipom u Evropi, s obzirom na to da ni jedan tim nema više naslova domaćeg šampionata u nizu. 

Prvi nastup u Evropi BATE je imao u sezoni 1999-2000, gdje je u dva meča poražen od Lokomotiva iz Moskve ukupnim rezultatom 12:1.

Već naredne sezone tim iz Bjelorusije igra u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a nakon ispadanja u drugom kolu ovaj klub prelazi u Kup UEFA gdje prolazi kvalifikacije, a u prvoj rundi ispada od slavnog Milana s ukupnim rezultatom 6:0.

Dugo nakon toga BATE igra u kvalifikacijama za evropska takmičenja, a u sezoni 2008/2009 dolazi do prvog plasmana u grupnu fazu Lige prvaka.

U grupi H BATE je igrao s Real Madridom, Juventusom i Zenitom iz Saint Petersburga, a talijanskom velikanu su uzeli bod na gostovanju.

Prvi put u Evropi BATE je prezimio u sezoni 2010/2011, a u šesnaestini finala Evropske lige ih je izbacio PSG.

Nakon toga BATE je postao stalni učesnik grupne faze Lige prvaka, a u sezoni 2012/2013 tim iz Bjelorusije je savladao veliki Bayern Minhen i šokirao Evropu.

Posljednji put u grupnoj fazu elitnog evropskog klupskog takmičenja BATE se našao u sezoni 2015/2016, a od tada je stalni učenisnik grupne faze Evropske lige.

Prošle sezone BATE je došao do 1/16 finala drugog evropskog takmičenja, a tu ih je izbacio engleski Arsenal. U grupnoj fazi su snage još odmjerili s Videotonom, PAOK-om i Chelseajem.

Trenutni trener bjeloruskog velikana je Alyaksey Baha, koji je prošle sezone zasjeo na klupu ovog tima. Prije toga je sedam godina bio asistent u ovoj ekipi, a između 2000. i 2004. godine vodio je U21 nacionalni tim Rusije.



Okosnicu BATE-a čine najviše fudbaleri iz Bjelorusije. Po transfermarketu najvrijedniji je centralni veznjak Stanislav Dragun čija se vrijednost procjenjuje na 1.5 miliona eura. Iza njega slijedi srbijanski internacionalac Aleksandar Filipović, koji vrijedi jedan milion, a toliko vrijedi i golman Denis Shcherbitski.

Egor Filipenko, koji igra na poziciji štopera vrijedi 900 hiljada eura, a centralni veznjak Dmitri Baga vrijedi 700 hiljada eura. Kapiten tima je 33-godišnji Igor Stasevich, a njegova vrijednost se procjenjuje na 400 hiljada eura.

Četiri fudbalera BATE-a se nalaze u selekciji Bjelorusije, a to su Zakhar Volkov, Stanislaw Drahun, Ihar Stasevich i Maksim Skavysh.

BATE je veoma defanzivno orijentirana ekipa i primaju veoma mali broj pogodaka.

U Bjelorusiji je već odigrano 15. kola nove sezone, a BATE se nalazi na drugom mjestu s 37 osvojenih bodova, dva manje od vodećeg Bresta, ali i utakmicom manje, te je i ove sezone glavni kandidat za titulu prvaka.

Potencijalni protivnik Sarajeva primio je samo šest golova u 15. ligaških mečeva, dok je postigao 28. S samo šest primljenih golova BATE trenutno ima najbolju odbranu Bjelorusije.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

BATE je dva poraza u ligi ubilježio dosta davno. Prvi ligaški poraz su doživjeli u trećem kolu lige, a drugi u šestom. Od tad, ovaj tim nije pretrpio poraz u službenom meču.

U prvom pretkolu Lige prvaka ove sezone BATE je s ukupnim rezultatom 3:2 izbacio poljski Piast.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ELBalkanico
Gledao sam ih protiv Piast-a prvu tekmu na svom stadionu...Igrali su jako povuceno iako su gubili za 1-0, cak pomalo kaoticno. Imaju odredjeni kvalitet, ali ako budemo igrali kao protiv Celtic-a, povucenije i ponekad odemo u fazu napada sa 4-5 igraca, mozemo imati neke sanse. Realno su bolji od nas, ali ne toliko koliko izgleda. Rosenborg vec godinama imati prvu i drugu postavu u toku europskih takmicenja. S drugom igraju u ligi i imaju dosta oscilacija. Prva postava je za par klasa jaca od nas, mislim da ne bi imali neke realne sanse protiv njih.
3 0
Apokalipsa
Joj amatera kakav ste to video stavili za tekmu Bate Bayern hahahahaha jel Fifa il je Pes ???
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi