Nekoliko teških utakmica

Zrinjskom slijedi raspored kao iz noćne more

Edmir Škorić

Već za vikend slijedi novo, 11. po redu kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine.

Nakon 10 kola Željezničar je lider s 22 boda, no odmah iza, s dva boda manje, nalaze se Tuzla City i Sarajevo, dok je četvrto mjesto trenutno u vlasništvu Zrinjskog, koji ima 19 bodova i koji se i dalje smatra jednom od glavnih favorita za titulu.

Uz Zrinjski, aktuelnog prvaka Sarajevo i Željezničar, Tuzla City se također umiješala u vrh i pokazala da može da bude konkurentna, iako bi, bez dileme, mnogi u tom timu već danas potpisali sam plasman u Evropu. No, s dosad prikazanim, Tuzla City bi mogla da igra bitnu ulogu do kraja sezone.

Zrinjski je bio u jednom trenutku na dnu, ali je ostvario četiri pobjede na zadnjih pet mečeva i trenutno je uz Radnik, koji također ima četiri pobjede u pet posljednjih mečeva, u najboljoj formi. Željo ima tri pobjede i dva remija na prethodnih pet mečeva, a Tuzla City tri pobjede, remi i poraz.

Sarajevo je pobijedilo Borac uz dosta poteškoća, no dva trijumfa na prethodnih pet mečeva jasno sugerišu da se bordo tim nalazi u rezultatskoj krizi i da još uvijek nije na nivou na kojem je bio prošle sezone.

Ipak, kada se sve sagleda, nakon 10 kola su upravo ekipe poput Želje, Zrinjskog, Sarajeva i Tuzle najviše pokazale i zasluženo su tu gdje jesu.

Ekipe koje se nalaze na vrhu, imaju težak zadatak - ostati gore i ostati konkurentan. Nema previše prava na kiks nijedan tim, a najteži period očekuje ekipu Zrinjskog.

Plemići, koji su se dobrim igrama u posljednje vrijeme vratili u sami vrh, morat će da prođu kroz jedan od težih perioda u sezoni. Pred njima je nekoliko baš teških i zahtjevnih utakmica, a svako prosipanje bodova moglo bi ih skupo koštati u konačnici.

Zrinjski sada dočekuje Široki Brijeg, koji je uvijek bio težak rival Mostarcima, a onda Pod Bijeli brijeg stiže FK Sarajevo, zatim će Zrinjski na noge Veležu u mostarskom derbiju, pa kao šlag na kraju dolazi duel sa FK Željezničar.

Olakšavujuća okolnost za Zrinjski je činjenica da tri od četiri superjaka meča igra kod kuće, mada, s obzirom na to ko su rivali, za svaki bod morat će igrači ovog tima dobro natopiti dresove.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za razliku od Zrinjskog, rivali iz vrha imaju nešto povoljniji raspored, mada i Želju čekaju duele s Tuzlom na Tušnju, s Borcem u Banjaluci, a i gostovanje Zrinjskom, dok Sarajevo u narednim utakmicama gostuje Mladosti, pa Zrinjskom, dočekuje Čelik i ide Slobodi...

Kompletan raspored pogledajte OVDJE.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.