Slavni Brazilac odbio velikane

"Željeli su me Juve, Milan i Barcelona, ali sam odabrao plažu, pivo i prijatelje"

Admin Čaušević

Nekim je fudbalerima fudbal zaista samo igra, te su unatoč bogatim ponudama spremni odbiti ponude evropskih velikana radi drugih ovosvjetskih blagodati. 

Edmundo Alves de Souza Neto je 90-ih godina prošlog milenijuma bio jedan od najperspektivnijih igrača svijeta. Sjajne igre u Palmeirasu su ga odvede do dresa reprezentacije Brazila, a zatim i do transfera u Fiorentinu.

Nekadašnji igrač poznat po svom agresivnom ponašanju zbog čega je i dobio nadimak Životinja je 20-ak godina kasnije otrkio da je svojevremeno odbio ponude Barcelone, Juventusa i Milana nakon briljantnih partija u dresu Fiorentine.

"Kad sam bio mlađi imao sam ponude da dođem u Evropu, ali sam sve odbio. Sa 26 godina sam stigao u Fiorentinu gdje mi je dobro išlo. Tada su me željeli Barcelona, Chelsea, Milan i Juventus."

"Sve sam to odbio i vratio se u Brazil. Bio sam glup. Tu sam odluku donio jer je plata bila slična, a iznad svega želio sam da budem slobodan i radim šta želim u Rio de Janeiru."

"Preferirao sam da idem na plažu, pijem pivo i provodim se s prijateljima", kazao je ovaj 48-godišnjak.

Najkontroverzniji događaj u karijeri Edmunda zbio se u sezoni 1998/1999 kada se Fiorentina borila za Scudetta, a on je u sred sezone otišao na famozni karneval u Riju i tako ostavio saigrače na cjedilu.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Većinu karijere je proveo u Brazilu, uz dva izleta u Japanu gdje je nastupao za Tokyo Verdy i Urawa Redse.

Dres brazilske reprezentacije je nosio 39 puta, bio je član generacije koja je 1997. godine osvojila Copa Americu te godinu kasnije izgubila u finalu Mundijala od Francuske.

Oglasi

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.